ΚΟΣΜΟΣ

Μπούντεσταγκ: Αυστηρότερη η χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες

int1564411_23981444

Σειρά μέτρων που αυστηροποιούν τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες υπερψήφισαν την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία οι Γερμανοί βουλευτές, την ώρα που το Βερολίνο αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις αφίξεις μεταναστών στη χώρα.

Τα μέτρα, τα οποία επικρίθηκαν έντονη από την Αριστερά, «πέρασαν» με ψήφους 429 υπέρ έναντι 147 κατά και τέσσερις αποχές. Κατά ψήφισαν επίσης περίπου 30 από τους 193 βουλευτές του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Πλέον, οι πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς «επικουρικής προστασίας» (βρίσκονται δηλαδή μια βαθμίδα κάτω από εκείνον του «ασύλου») δεν θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν στη Γερμανία και τα μέλη της οικογένειάς τους, για δύο χρόνια.

Στα μέτρα προβλέπεται επίσης η ίδρυση στη Γερμανία πέντε κέντρων καταγραφής των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτημάτων που δεν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν δεκτά και κατά συνέπεια να διευκολυνθούν οι απελάσεις εκείνων που θα απορριφθούν. Παράλληλα, Θα μειωθούν και τα κοινωνικά επιδόματα που τους χορηγούνται.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές ψήφισαν και υπέρ της απέλασης των αλλοδαπών παραβατών του νόμου, μέτρο που θεσπίστηκε μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν στην Κολωνία εκατοντάδες γυναίκες τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, με δράστες νεαρούς άνδρες, καταγόμενους κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής.