Πράσινο φως για εκκένωση της «ζούγκλας» του Καλαί

Πράσινο φως για εκκένωση της «ζούγκλας» του Καλαί

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το τελικό πράσινο φως για την εκκένωση της νότιας «συνοικίας της ζούγκλας» του Καλαί έδωσε χθες δικαστήριο στη Λίλλη της Γαλλίας. Στις παράγκες και στα αντίσκηνα που βρίσκονται στο τμήμα αυτό του καταυλισμού διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες 1.000 – 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η δικαστική εντολή ισχύει για όλα τα αυτοσχέδια κτίσματα εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους», είπε ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη. «Δεν θα κατεδαφιστούν σχολεία, το θέατρο και το γραφείο παροχής νομικών συμβουλών». Στις αρχές της εβδομάδας, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει ότι η εκκένωση θα γίνει σταδιακά και ότι υπάρχουν αρκετά καταλύματα για όλους τους πρόσφυγες είτε στην περιοχή είτε σε ολόκληρη τη χώρα. Ο λόγος για τον οποίο πολλοί επιθυμούν να παραμείνουν στο Καλαί είναι γιατί αναζητούν τρόπους να μεταβούν στη Βρετανία. Πάνω από 20 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν σκοτωθεί από πέρυσι προσπαθώντας να γραπωθούν από διερχόμενα φορτηγά ή τρένα που κατευθύνονταν προς τη Βρετανία. Προκειμένου να βελτιώσει κάπως τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, η Γαλλία εγκατέστησε τον περασμένο μήνα σειρές από κοντέινερ, στα οποία φιλοξενούνται 1.500 άτομα χωρίς τουαλέτες και ντους.

«Κακή είδηση, αλλά δεν πάμε πουθενά» ήταν η απάντηση του 42χρονου Πακιστανού Αζίζ, όταν ενημερώθηκε ότι η παράγκα-παντοπωλείο που έχει φτιάξει στη «ζούγκλα» θα κατεδαφιστεί όπως και ο υπόλοιπος καταυλισμός. Επειτα από συμφωνία με την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, η Γαλλία προσπαθεί να πείσει τους περίπου 6.000 κατοίκους της «ζούγκλας» να υποβάλουν αίτηση ασύλου στη χώρα και να εγκαταλείψουν τα όνειρα διάσχισης της Μάγχης. Βρετανοί δημοσιογράφοι που έχουν κάνει εκτενή ρεπορτάζ στην περιοχή, έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί ένοικοι της ζούγκλας έχουν κάποια σχέση με τη Βρετανία, είτε επειδή μεγάλωσαν σε πρώην βρετανικές αποικίες και μιλούν αγγλικά, είτε επειδή έχουν ζήσει στο παρελθόν στη Βρετανία και έχουν απελαθεί, είτε επειδή εργάζονταν για λογαριασμό των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και αλλού.

«Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τι θα συμβεί τις ερχόμενες ώρες και ημέρες», είπε η δήμαρχος του Καλαί, Νατασά Μπουσάρ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Στη Γερμανία, που είναι η κατεξοχήν χώρα προορισμού όσων προσφύγων και μεταναστών φθάνουν στην Ευρώπη, χθες η Βουλή ψήφισε νόμο που επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου και επιβάλλει περιορισμούς στην επανένωση οικογενειών. Διαρροές στην ψήφιση υπήρξαν από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, εκ των οποίων 30 βουλευτές καταψήφισαν τον νόμο, ενώ σύσσωμες κατά του νόμου ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Η υπόθεση εργασίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, με βάση την οποία καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί, είναι ότι οι αφίξεις στη χώρα θα μειωθούν σε σχέση με το 1,1 εκατ. ανθρώπους που έφθασαν πέρυσι, αλλά θα παραμείνουν στα επίπεδα των 500.000 τον χρόνο ώς το 2020. Χθες, ο υπεύθυνος για την πολιτική της χώρας στο προσφυγικό, προσωπάρχης της καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάγιερ, χαρακτήρισε αναξιόπιστη την πρόβλεψη των 3,6 εκατ. αφίξεων. «Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε ο Αλτμάγιερ.

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι από τη Συρία και άλλες χώρες συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά στη Γερμανία, το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα στους υπηκόους βαλκανικών χωρών, που πέρυσι αποτελούσαν το ένα τέταρτο των αφίξεων στη χώρα. Φέτος τον Ιανουάριο, η Γερμανία έστειλε 458 Αλβανούς αιτούντες άσυλο πίσω στη χώρα τους, ενώ 1.126 άλλοι επέστρεψαν με τη θέλησή τους. Ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης, Αντριάν Μπίτα, είπε ότι ο αριθμός των Αλβανών που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία μειώθηκε στους 1.308, από 1.800 τον προηγούμενο μήνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή