ΚΟΣΜΟΣ

Επανεκκίνηση ειρηνευτικών συνομιλιών για το Συριακό

26s7syr1

Επενδύοντας στη θετική δυναμική που δημιούργησε το κοινό αμερικανορωσικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, θα καλέσει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, προς αναζήτηση πολιτικής λύσης. Ο Ιταλός διπλωμάτης αναγκάστηκε να διακόψει, στις 3 Φεβρουαρίου, τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, λόγω της απότομης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην περιοχή του Χαλεπίου.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο ντε Μιστούρα, σήμερα Παρασκευή θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Συριακό και στη συνέχεια θα ανακοινώσει την ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Την αισιοδοξία του για την άμεση βελτίωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που δοκιμάζονται σκληρά από τον εμφύλιο πόλεμο, εξέφρασε ο υπεύθυνος, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Εγκελαντ.

Το αμερικανορωσικό σχέδιο, το οποίο έχουν αποδεχθεί, τουλάχιστον φραστικά, τόσο η κυβέρνηση Ασαντ όσο και ο μεγαλύτερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, προβλέπει κατάπαυση των εχθροπραξιών από σήμερα τα μεσάνυχτα. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα, δύο οργανώσεων ακραίων τζιχαντιστών, που θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η στάση της Τουρκίας

Διά στόματος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι δεν δεσμεύεται από το ρωσοαμερικανικό σχέδιο αναφορικά με την αντιμετώπιση πιθανών «απειλών εθνικής ασφαλείας» από την πλευρά των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζει εδώ και δύο εβδομάδες. «Η Αγκυρα και μόνο αποφασίζει για τα προβλήματα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας» διεμήνυσε προς Ουάσιγκτον και Μόσχα ο Νταβούτογλου. Την ίδια περίπου ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφραζε τις ευχαριστίες της Αγκυρας προς την Αγκελα Μέρκελ για την υποστήριξη της τουρκικής πρότασης περί δημιουργίας ασφαλούς ζώνης εντός συριακού εδάφους. Πρόταση, την οποία επί της ουσίας απέρριψε ως μη ρεαλιστική, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, Ρεντούρ Ξελίλ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα σεβαστούν την εκεχειρία, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να απαντήσουν σε ενδεχόμενη (τουρκική) επίθεση.

Στο πεδίο των μαχών, ο κυβερνητικός στρατός του Ασαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, ανακατέλαβε την κωμόπολη Χανασέρ, που ελέγχει την κεντρική αρτηρία Δαμασκού-Χαλεπίου και είχε πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, συνεχίζονταν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στην επαρχία της Λαττάκειας.