ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με γλυκίσματα σε επικριτή του Πούτιν

ccdikf7w8ae1qivjpg_large

Δύο τούρτες στο πρόσωπο «έφαγε» ο Αλεξέι Ναβάλνι, δριμύτατος επικριτής του προέδρου Πούτιν και πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης. Ο Ναβάλνι εξήγησε ότι η επίθεση που δέχθηκε έξω από το γραφείο του στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε «από κάτι γελοίους, που μου πέταξαν τις δύο τούρτες και εξαφανίστηκαν τρέχοντας», όπως σημειώνει κάτω από τη φωτογραφία που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, με τα σημάδια της επίθεσης ορατά.

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι από τους σημαντικότερους καταγγέλλοντες στις υποθέσεις διαφθοράς και αυτός που έφερε στην επικαιρότητα τον αμύθητο πλούτο των Ρώσων αξιωματούχων. Σήμερα, βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέσα στο τρέχον έτος. Ο ίδιος πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση με τα γλυκίσματα βρίσκεται το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να απαντήσουν στις προκλήσεις της αντιπολίτευσης είναι πετώντας τούρτες», αναφέρει σε σχετικό σχόλιο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Στις αρχές του μήνα, ο Ναβάλνι είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του Ρώσου προέδρου για διαφθορά, κατηγορώντας τον ότι απαίτησε τη δανειοδότηση μιας εταιρείας που ανήκει στον γαμπρό του. Το δικαστήριο, όμως, την απέρριψε μία μόλις ημέρα από την κατάθεσή της, εξηγώντας ότι ο Πούτιν απολαμβάνει ασυλίας.

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως η Ρωσία λανθασμένα καταδίκασε τον Ναβάλνι και τον συγκατηγορούμενό του, το 2013, για υπεξαίρεση και έτσι πρέπει να καταβάλει σε κάθε έναν αποζημίωση ύψους οκτώ χιλιάδων ευρώ. Η Ρωσία πρόκειται να εφεσιβάλει την απόφαση.