Υπόθεση Τζίμι Σάβιλ: Επικράτησε η ατμόσφαιρα φόβου στο BBC

Υπόθεση Τζίμι Σάβιλ: Επικράτησε η ατμόσφαιρα φόβου στο BBC

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνώριζαν πολλοί εργαζόμενοι του BBC τα «έργα και ημέρες» του διασκεδαστή Τζίμι Σάβιλ, και ιδιαίτερα τα περί σεξουαλικών επιθέσεων. Ωστόσο, χάθηκε κάθε ευκαιρία να σταματήσει η δράση του. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς κατέστη δυνατόν να κακοποιούνται δεκάδες ατόμων, ακόμα και μέσα στα γραφεία του BBC. Ο Σάβιλ, ο οποίος πέθανε το 2011, είχε κακοποιήσει περισσότερα από 72 αγόρια και κορίτσια, τα μισά των οποίων ήταν μικρότερα των 16 ετών. Οι επιθέσεις του λάμβαναν χώρα στα στούντιο, στα καμαρίνια, τους ανελκυστήρες ακόμα και τις καντίνες, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το νεαρότερο θύμα του ήταν μόλις οκτώ ετών.

Το πόρισμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την πρώην εφέτη Τζάνετ Σμιθ, θεωρεί ότι για τη συγκάλυψη των ειδεχθών πράξεων ευθύνεται «η κουλτούρα του φόβου» που επικρατούσε στο BBC, καθώς οι εργαζόμενοι δεν τολμούσαν να αμφισβητήσουν ή να επικρίνουν τους διάσημους ή ακόμα και να διατυπώσουν τις υποψίες και τους φόβους τους στους ανωτέρους τους. «Από ό,τι έχω ακούσει, όλοι συμπεριφέρονταν στους ταλαντούχους με το γάντι και ποτέ δεν τους αμφισβητούσαν. Θαύμαζαν αυτούς τους ανθρώπους και επικρατούσε ο φόβος ότι αν ένας αστέρας θύμωνε, υπήρχε κίνδυνος να φύγει από το BBC». Επίσης, από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον 117 άνθρωποι παραδέχθηκαν ότι είχαν ακούσει φήμες για τη δράση του Σάβιλ, ο οποίος κακοποίησε κάποια θύματά του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του BBC, ακόμα και στα πλατό των γυρισμάτων των προγραμμάτων όπως η μουσική εκπομπή «Τop of the Pops».

Παράλληλη έρευνα, υπό την πρώην εφέτη Λίντα Ντομπς, διαπίστωσε ότι και ένας άλλος αστέρας του BBC, ο παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών Στιούαρτ Χολ, 86 ετών σήμερα, χρησιμοποιούσε το κύρος του για να συγκαλύψει τις σεξουαλικές του επιθέσεις και συχνά μεθούσε τα θύματά του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή