Κόσοβο: Η αντιπολίτευση διακόπτει συνεδρίαση της Βουλής με δακρυγόνα

Κόσοβο: Η αντιπολίτευση διακόπτει συνεδρίαση της Βουλής με δακρυγόνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διέκοψαν την Παρασκευή, εκτοξεύοντας δακρυγόνα, μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου του Κοσόβου, μέθοδο που χρησιμοποιούν από τον Οκτώβριο προκειμένου να επιτύχουν με αυτόν τον τρόπο την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τα δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν από δύο αντιπολιτευόμενους βουλευτές προς το τέλος της συζήτησης και πριν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας.

Όλοι οι βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα, αλλά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξαναρχίσει αργότερα.

Παρά τη βροχή που έπεφτε στην Πρίστινα, έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου διαδήλωναν περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές και παραμένουν εκεί από το βράδυ της Τετάρτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι θεωρείται φαβορί για τη θέση του προέδρου. Μοναδικός αντίπαλός του είναι ο Ράφετ Ράμα, ο οποίος προέρχεται επίσης από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του Θάτσι.

«Εξω» και «Έξω ο Θάτσι» φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης και έξω από το κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και ζητά την κατάργηση μιας συμφωνίας για την "εξομάλυνση" των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία επιτεύχθηκε το 2013 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Το έγκλημα και η διαφθορά άνθισαν κατά την πρωθυπουργία σας. Τώρα θα έπρεπε να πείτε ότι δεν σας αξίζει να είστε πρόεδρος" είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Ζαφίρ Μπερίσα, απευθυνόμενος στον Θάτσι.

Εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, τότε θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές μέσα σε 45 ημέρες. Οι βουλευτές έχουν περιθώριο μέχρι την 7η Μαρτίου για να εκλέξουν πρόεδρο καθώς, σύμφωνα με το σύνταγμα, ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί το αργότερο έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προκατόχου του. Η θητεία της σημερινής προέδου, της Ατιφέτε Γιαχγιάγα, λήγει στις 7 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή