ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρόεδρος του Κοσόβου εξελέγη ο Χασίμ Θάτσι

kossovo1-thumb-large

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, εξελέγη από το κοινοβούλιο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία. Την εκλογή Θάτσι υπερψήφισαν 70 βουλευτές επί συνόλου 120 βουλευτών. Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες απέτυχαν, αφού ο Θάτσι δεν έλαβε την ψήφο των 2/3 του συνόλου των βουλευτών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την εκλογή Προέδρου, ήταν επεισοδιακή, αφού βουλευτές της αντιπολίτευσης που ανήκουν στον κίνημα «Αυτοδιάθεση», πέταξαν δακρυγόνα στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση. Επίσης, έξω από το κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης ενώ φώναζαν και συνθήματα κατά της εκλογής Θάτσι στον προεδρικό θώκο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά, και ζητά την κατάργηση της συμφωνίας με τη Σερβία για την σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων, η οποία επιτεύχθηκε το 2013 στις συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιπολίτευση ζητά επίσης να ακυρωθεί και η διακρατική συμφωνία με το Μαυροβούνιο για τον καθορισμό των συνόρων.

Ο Χάσιμ Θάτσι θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου Δημοκρατίας μετά την λήξη της θητείας της σημερινής Προέδρου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα στις 7 Απριλίου.