Εν αναμονή κατάπαυσης των εχθροπραξιών

Εν αναμονή κατάπαυσης των εχθροπραξιών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικά ήταν τα μηνύματα που έρχονταν χθες από τη Συρία κατά τις κρίσιμες, τελευταίες ώρες πριν από τα μεσάνυχτα, οπότε προβλεπόταν να αρχίσει να εφαρμόζεται η κατάπαυση των εχθροπραξιών βάσει του κοινού ρωσοαμερικανικού σχεδίου. Οπως ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια ανωτάτου επιπέδου σύσκεψης στη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, τα αντιμαχόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν την εκεχειρία προτού παρέλθει η σχετική προθεσμία, που είχε οριστεί για χθες το μεσημέρι.

Τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ήρθε να επιβεβαιώσει από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο κυριότερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, η λεγόμενη Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωση του συνασπισμού σημειώνεται ότι 97 οργανώσεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν προσωρινή εκεχειρία για δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα τηρήσει την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Κατόπιν αυτών, αναμενόταν να εγκριθεί το ρωσοαμερικανικό σχέδιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε χθεσινή συνεδρίασή του και να ανακοινωθεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, πιθανόν στις 7 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας σε διάφορα σημεία του συριακού μετώπου. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, έκανε λόγο για βομβαρδισμούς εναντίον της αντιπολίτευσης στα περίχωρα της Δαμασκού, στη Χομς και στο Χαλέπι, για να διαψευσθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι επλήγησαν μόνο θέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, εξέφρασε ωστόσο τις έντονες ανησυχίες της Αγκυρας για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας, καθώς, όπως είπε, οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονταν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή