Κρίσιμη εκλογική μάχη στο Ιράν

Κρίσιμη εκλογική μάχη στο Ιράν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθη Ιρανών σχημάτιζαν από νωρίς χθες το πρωί ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα των μεγάλων πόλεων, σε μια κρίσιμη αναμέτρηση που απέκτησε χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ρουχανί. Ο μετριοπαθής πολιτικός, ο οποίος πιστώθηκε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τη συνακόλουθη άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ευελπιστεί ότι οι εκλογές θα χαρίσουν στους υποστηρικτές του την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών, επιτρέποντάς του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και στο εσωτερικό της χώρας.

Πέραν των 290 μελών του ιρανικού Κοινοβουλίου, οι ψηφοφόροι καλούνταν να εκλέξουν τα 88 μέλη της Συνέλευσης των Ειδικών, έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στις αρμοδιότητες του οποίου είναι και η εκλογή ή και η καθαίρεση του ανώτατου ηγέτη. Ο 76χρονος αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που κατέχει σήμερα αυτό το αξίωμα έχοντας διαδεχθεί τον ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Χομεϊνί, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και οι πληροφορίες από την Τεχεράνη λένε ότι οι διαβουλεύσεις για την επιλογή του διαδόχου του έχουν ήδη ξεκινήσει στα υψηλότερα κλιμάκια του ιερατείου.

Ο Χαμενεΐ ήταν ένας από τους πρώτους που προσήλθαν, νωρίς χθες το πρωί, στο εκλογικό τμήμα της περιοχής του. «Ολοι όσοι αγαπούν το Ιράν, την αξιοπρέπεια, το μεγαλείο και τη δόξα του οφείλουν να ψηφίσουν», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Χαμενεΐ, για να προσθέσει: «Η προσέλευση στις κάλπες πρέπει να είναι πολύ υψηλή ώστε να απογοητεύσει τους εχθρούς μας. Ο λαός πρέπει να ψηφίσει με ανοιχτά μάτια και σοφία».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν υποστήριξε τον μετριοπαθή Ρουχανί στην προσπάθειά του να κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα. Μετά τη συμφωνία, όμως, φάνηκε να ρίχνει το βάρος του στην πλευρά των σκληροπυρηνικών, προειδοποιώντας για τους κινδύνους οικονομικής και πολιτικής «διείσδυσης» των ΗΠΑ στο Ιράν. Στην πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο, που κράτησε μόλις μία εβδομάδα, συγκρούστηκαν δύο βασικοί συνασπισμοί. Οι υποστηρικτές του Ρουχανί έδωσαν τη μάχη με τον Συνδυασμό της Ελπίδας, υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Ρεζά Αρέφ, ο οποίος κατάφερε να συνενώσει μεταρρυθμιστές, πραγματιστές και μετριοπαθείς συντηρητικούς. Τον συνδυασμό του υποστήριξαν και δύο ισχυρής επιρροής πρώην πρόεδροι του Ιράν, ο μεταρρυθμιστής Μοχάμεντ Χαταμί και ο πραγματιστής Χασεμί Ραφσατζανί.

Στην απέναντι όχθη παρατάσσονται οι συντηρητικοί υπό τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Γκολάμ Αλί Χαντανταντέλ, η κόρη του οποίου έχει παντρευτεί έναν από τους γιους του Χαμενεΐ. Οι συντηρητικοί εμφανίζονται ως υπερασπιστές των θεμελιωδών αρχών της επανάστασης και του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Χομεϊνί, κατηγορώντας τους μεταρρυθμιστές ότι υποστηρίζονται από τον Μεγάλο και τον Μικρό Σατανά, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι πρώτες ενδείξεις, μέχρι χθες το απόγευμα, μιλούν για αυξημένη προσέλευση στις κάλπες, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του στρατόπεδου Ρουχανί. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές, που ελέγχονται από τους σκληροπυρηνικούς, απέκλεισαν μεγάλο αριθμό υποψήφιων βουλευτών, κυρίως από τις τάξεις των μεταρρυθμιστών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο εγγονός του Χομεϊνί, Χασάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή