Μήνυμα πυρηνικής υπεροχής των ΗΠΑ

Μήνυμα πυρηνικής υπεροχής των ΗΠΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε μία εβδομάδα πραγματοποίησαν χθες οι ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να υπογραμμισθεί η αποτελεσματικότητα του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, εν μέσω όξυνσης της έντασης με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Ο χωρίς γόμωση πύραυλος «Minuteman III» εκτοξεύθηκε από σιλό της αεροπορικής βάσης Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια, για να προσθαλασσωθεί ανοιχτά της Κουαγιαλέιν των Νήσων Μάρσαλ του Νότιου Ειρηνικού.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ουόκ, είπε ότι οι δοκιμές αυτές (τουλάχιστον 15 στον αριθμό από τον Ιανουάριο του 2011) στέλνουν σαφές μήνυμα σε γεωστρατηγικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ παραμένει αξιόπιστο. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διεξάγουμε τις δοκιμές αυτές. Το μήνυμά μας είναι σαφές: είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, εφόσον αυτό χρειασθεί», είπε ο κ. Ουόκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Η επίδειξη της αξιοπιστίας του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας σειράς σκανδάλων σε βάσεις πυρηνικών όπλων προ διετίας, γύρω από την ικανότητα στρατευσίμων, αλλά και λόγω της μεγάλης ηλικίας του εξοπλισμού αυτού. Το υπουργείο Αμυνας έχει επενδύσει τα τελευταία δύο χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια στην επανεκπαίδευση των χειριστών του πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις βάσεις.

Ο πρόσφατος αμυντικός προϋπολογισμός, που έστειλε ο πρόεδρος Ομπάμα προς ψήφιση στο Κογκρέσο, ζητάει αύξηση των δαπανών για τα πυρηνικά όπλα κατά 1,8 δισ. δολάρια, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του γερασμένου στόλου βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλης ακτίνας δράσης, πυραύλων, υποβρυχίων και άλλων συστημάτων.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός του προέδρου Ομπάμα, συνολικού κόστους 19 δισ. δολαρίων για το 2016, θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο και το υπουργείο Ενέργειας να εκσυγχρονίσουν εκ βάθρων τις πυρηνικές υποδομές της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή