Ομαδικά πυρά κατά Τραμπ από Ρούμπιο και Κρουζ

Ομαδικά πυρά κατά Τραμπ από Ρούμπιο και Κρουζ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Κοινή επίθεση με στόχο τον πρωτοπόρο στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσαν στο τελευταίο ντιμπέιτ οι βασικοί αντίπαλοί του, Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ, καταβάλλοντας μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν τον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο να επικρατήσει στις επερχόμενες προκριματικές αναμετρήσεις της σούπερ Τρίτης, που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν το χρίσμα.

Στην έντονη και γεμάτη ηχηρές αντιπαραθέσεις συζήτηση της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας, οι Ρούμπιο και Κρουζ επιτέθηκαν επανειλημμένως κατά του Τραμπ, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο. Ο Τραμπ, επιδεικνύοντας τη συνήθη αυτοπεποίθησή του, χαρακτήρισε τον Ρούμπιο «καθ’ έξιν χαμένο», θυμίζοντας την κακή εμφάνιση του γερουσιαστή της Φλόριντα στο ντιμπέιτ του Νιου Χαμσάιρ, και αποκαλώντας τον Κρουζ «ψεύτη».

Ο Ρούμπιο, από τη μεριά του, προσέφερε στο τηλεοπτικό κοινό του δικτύου CNN την πλέον μαχητική εμφάνισή του μέχρι στιγμής, μνημονεύοντας τις τέσσερις φορές που ο Τραμπ κήρυξε πτώχευση, τη χρήση «εισαγόμενων» Πολωνών εργατών για την κατασκευή του ξενοδοχείου Τραμπ στη Φλόριντα, καθώς και την οικογενειακή περιουσία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

«Χωρίς την οικογενειακή περιουσία του, ξέρετε πού θα ήταν σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ; Θα πουλούσε ρολόγια στο Μανχάταν», είπε ο Ρούμπιο. Ο Μάρκο Ρούμπιο, όμως, δεν αρκέστηκε σε προσωπικές επιθέσεις, επικρίνοντας τον αντίπαλό του για την έλλειψη σαφήνειας στις προτάσεις του για αντικατάσταση του νόμου καθολικής υγειονομικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα. Ο Τραμπ, όπως τόνισε ο Ρούμπιο, δεν προτείνει νέο σύστημα ασφάλισης, αρκούμενος να λέει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες υγειονομικής ασφάλισης θα μπορούσαν να δραστηριοποιούνται πέρα από τα σύνορα των εδρών τους, προσφέροντας κάλυψη σε κατοίκους άλλων πολιτειών.

Ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει στην προκριματική αναμέτρηση της πολιτείας του την Τρίτη, επετέθη και αυτός κατά του Τραμπ, λέγοντας ότι ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος δεν θα είχε καμία ελπίδα νίκης απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, έχοντας προσφέρει χρηματικές δωρεές στο Ιδρυμα Κλίντον, που ίδρυσε ο σύζυγος της Χίλαρι, πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

Οι αντιπαραθέσεις υπήρξαν τόσο έντονες σε ορισμένα στάδια του ντιμπέιτ, που ο συντονιστής της συζήτησης, Γουλφ Μπλίτσερ, έμοιαζε συχνά να έχει χάσει τον έλεγχο της συζήτησης.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισιτς, επέλεξε να μεταδώσει θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στηρίζοντας τις ελπίδες του σε ενδεχόμενη ήττα των Ρούμπιο και Κρουζ τη σούπερ Τρίτη, κάτι που θα του επέτρεπε να αναδειχθεί στην πλέον αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στον Τραμπ.

Αμέτοχος ο Κάρσον

Ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά μεταξύ των υποψηφίων στις σφυγμομετρήσεις, επέλεξε να μην εμπλακεί άμεσα στις αντιπαραθέσεις, προσφέροντας μάλιστα γέλιο στο ακροατήριο όταν είπε με σκωπτικό ύφος: «Μήπως θα μπορούσε κάποιος να επιτεθεί και σε μένα;».

Μέχρι στιγμής, ο Ντόναλντ Τραμπ ηγείται της κούρσας για τον αριθμό συνέδρων που θα κρίνουν το χρίσμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το καλοκαίρι, με 81. Ρούμπιο και Κρουζ ακολουθούν με 17 έκαστος.

Η εξασφάλιση του χρίσματος, όμως, απαιτεί από τον νικητή να διαθέτει 1.237 συνέδρους. Η σούπερ Τρίτη θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι προκριματικές αναμετρήσεις σε 11 πολιτείες της χώρας θα αναδείξουν σχεδόν εξακόσιους συνέδρους για το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Εσωκομματικός τρόμος

Την ανησυχία των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προκαλεί η προοπτική εξασφάλισης του χρίσματος από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ιδέα ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αναδειχθεί στον επόμενο υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος αποτελούσε κάποτε αντικείμενο ανεκδότων, ακόμη και αφότου ο δισεκατομμυριούχος κατασκευαστής είχε καταλάβει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Οι διαδοχικές νίκες του Τραμπ στις πολιτείες του Νιου Χαμσάιρ, της Νότιας Καρολίνας και της Νεβάδας, όμως, έκαναν τα κομματικά στελέχη να συνειδητοποιήσουν ότι η ορμή του εκκεντρικού υποψηφίου είναι τέτοια, που δεν μπορεί πλέον να ανακοπεί, ιδιαίτερα εάν εξασφαλίσει νίκες σε μεγάλες πολιτείες του Νότου τη σούπερ Τρίτη.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για υπαναχώρηση από διμερείς εμπορικές συμφωνίες, την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα είδη και την αύξηση της φορολογίας σε διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων hedge fund αντιβαίνουν στις φιλελεύθερες οικονομικές αρχές του κόμματός του. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου, όπως ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκάχαμ, υποστηρίζουν ότι η νίκη του Τραμπ στο συνέδριο θα αποτελούσε καταστροφική εξέλιξη για το κόμμα, προβλέποντας ταπεινωτική ήττα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Νιώθω ότι αγόρασα εισιτήριο στον Τιτανικό, γνωρίζοντας ήδη ότι θα βουλιάξει. Ο Τραμπ θα σφαγιαστεί στις 8 Νοεμβρίου», λέει ο γερουσιαστής Γκάχαμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή