Πόσο εύθραυστη είναι η δυναμική του Ντ. Τραμπ

Πόσο εύθραυστη είναι η δυναμική του Ντ. Τραμπ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη καθοριστική νίκη κατέγραψε την περασμένη Τετάρτη, στις προκριματικές εκλογές της Νεβάδας, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας πίσω τους συνυποψηφίους του για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ. O δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει αναπτύξει σημαντική δυναμική οδεύοντας προς τη σούπερ Τρίτη, την 1η Μαρτίου, όπου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε περισσότερες από δέκα πολιτείες.

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσον η δυναμική του Τραμπ μπορεί να ανασχεθεί. Δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αναφέρει πέντε λόγους που η κατάληξη της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ μπορεί, τελικά, να μην είναι εκείνη που ο ίδιος προσδοκά.

1. Οι δισεκατομμυριούχοι «κάνουν παιχνίδι».

Οι μεγάλοι δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι δεν αντιτάχθηκαν στον Τραμπ, ίσως να θελήσουν να το διασώσουν από έναν άνθρωπο τον οποίο θεωρούν καταστροφή. Σκεφτείτε απλά τι θα μπορούσαν να κάνουν πολυδάπανες διαφημιστικές εκστρατείες εναντίον του στις πολιτείες όπου διεξάγονται προκριματικές εκλογές. 

2. Αναδύεται εναλλακτική λύση.

Σε έναν προεκλογικό αγώνα που ξεκίνησε με 17 υποψηφίους, ο Τραμπ κέρδισε δημιουργώντας διχόνοιες. Τώρα, που έχουν απομείνει τέσσερις, εξακολουθεί να ελέγχει την κούρσα. Αν, τελικά, στον στίβο μείνουν ένας ή δύο αντίπαλοι του Τραμπ, ίσως μετά τη σούπερ Τρίτη να δοκιμαστεί πραγματικά η υποστήριξη προς το πρόσωπό του.

3. Οταν τα ντιμπέιτ γίνονται καταστροφή.

Ο Τραμπ τα κατάφερε στις τηλεμαχίες χάρη στην πληθωρική προσωπικότητά του, συχνά ζημιώνοντας και τον εαυτό του. Στη Νότια Καρολίνα, όσοι ψηφοφόροι αποφάσισαν αργότερα ποιον θα ψηφίσουν, απέρριψαν τις επιθέσεις του εναντίον του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν μπορεί πια ο Τραμπ να ελπίζει πως ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων θα τον προστατέψει από τα πυρά των Ρούμπιο και Κρουζ.

4. Στις μεγάλες πολιτείες.

Ο Τραμπ διαθέτει τους περισσότερους εκλέκτορες, αλλά για να κερδίσει πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία πριν από το συνέδριο του κόμματος. Αν εξακολουθήσει να ενισχύει τη δυναμική του, πιθανώς να φτάσει τον αριθμό των απαραίτητων εκλεκτόρων με μεγάλη ταχύτητα, καθώς οι πολιτείες όπου ο νικητής «τους παίρνει όλους» ψηφίζουν τον Μάρτιο. Ομως για τους αντιπάλους του Τραμπ αυτό αποτελεί μία ευκαιρία να τον φτάσουν ή, τουλάχιστον, να του αποστερήσουν την πλειοψηφία που χρειάζεται, εφόσον, βέβαια, τα καταφέρουν σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Οχάιο. Αν νικήσει εκεί ο μεγιστάνας επιχειρηματίας, τότε έχει μάλλον «κλειδώσει» την οριστική νίκη.

5. Ο χειρότερος εχθρός του.

Οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα καταστρέψει μόνος την προεκλογική του εκστρατεία λόγω αμετροέπειας ή ανικανότητας. Το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν πλήρωσε ακόμη τις συνέπειες των πράξεών του, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Ενα μνημειώδες σφάλμα θα αποδειχθεί σε αυτήν τη φάση του αγώνα πολύ πιο οδυνηρό από ό,τι θα ήταν νωρίτερα. Για πολλoύς το μοναδικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο Τραμπ θα «αυτοπυρποληθεί» πριν από το χρίσμα ή στις εκλογές του Νοεμβρίου.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή