Τρικ «αγγλικής αναδίπλωσης»

Τρικ «αγγλικής αναδίπλωσης»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιρροή του Μπόρις Τζόνσον, του δημάρχου του Λονδίνου και δημοφιλέστερου πολιτικού προσώπου της Βρετανίας, είναι αναμφισβήτητη.

Τη Δευτέρα, όταν ο Τζόνσον ανακοίνωνε τη στήριξή του στο κίνημα υπέρ του Brexit, η στερλίνα σημείωνε τη μεγαλύτερη υποχώρησή της έναντι του δολαρίου των τελευταίων επτά ετών, όπως επισημαίνει η γαλλική Le Figaro. Σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov έδειχνε ότι αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε επιλέξει να στηρίξει την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε., τα ποσοστά υπέρ του «Ναι» θα σημείωναν άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος μετετράπη σε τιτανομαχία μεταξύ δύο ιερών τεράτων της βρετανικής πολιτικής σκηνής. Ο Τζόνσον είχε προειδοποιήσει τον Κάμερον μέσω SMS εννέα λεπτά πριν πάρει τον λόγο ενώπιον δεκάδων αδημονούντων δημοσιογράφων, για να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Η είδηση της στήριξης του Τζόνσον στο Brexit προκάλεσε την οργή της Ντάουνιγκ Στριτ, αποκαλύπτοντας νέα πτυχή στην ανταγωνιστική σχέση μεταξύ Κάμερον και Τζόνσον. Η σχέση των δύο ανδρών, που χρονολογείται από τα θρανία και τους κοιτώνες του κολεγίου του Ιτον, περνώντας από τα έδρανα της Οξφόρδης, παίρνει σήμερα νέα τροπή. Η στάση του δημάρχου του Λονδίνου πρέπει, όμως, να αντιμετωπισθεί ως κίνηση πολιτικού πόκερ, με απώτερο στόχο την κατάληψη της πρωθυπουργικής καρέκλας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους με το αμίμητο ύφος του, ο Τζόνσον εξήγησε ότι «στριφογύρισε την ιδέα στο μυαλό του, σαν καροτσάκι του σούπερ μάρκετ», πριν καταλήξει στην «οδυνηρή» απόφαση. Πριν από δύο εβδομάδες, όμως, ο δήμαρχος του Λονδίνου διαβεβαίωνε τον στενό του κύκλο ότι δεν νιώθει καμία συγγένεια με τους υποστηρικτές της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κάμερον δεξιώθηκε τον παλιό του συμμαθητή στην πρωθυπουργική κατοικία, με τους γνωρίζοντες τα πράγματα στην Ντάουνιγκ Στριτ να αποκαλύπτουν ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στον Τζόνσον το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών μετά τη λήξη της θητείας του στη δημαρχία τον Μάιο, ζητώντας σε αντάλλαγμα τη στήριξη του δημάρχου στην εκστρατεία υπέρ του «Ναι». Ο Μπόρις, όμως, αποχώρησε χωρίς να δεσμευθεί, ενώ δύο ημέρες μετά προσκαλούσε τους δημοσιογράφους στην κατοικία του για να τους ανακοινώσει την απόφασή του.

Βγαίνοντας από το σπίτι του στο βόρειο Λονδίνο, ο συνήθως αχτένιστος Τζόνσον εξέπληξε τους ρεπόρτερ με την καλά χτενισμένη ξανθή κόμη του, καθώς και χάρη στο αυστηρό, καλοσιδερωμένο κοστούμι του. Στην εβδομαδιαία στήλη του στην Telegraph, ο Τζόνσον έγραφε για «την αργή και αόρατη αποικιακή κατάληψη» της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αμφιλεγόμενο πρόσωπο

Εθνικιστής, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, λαϊκιστής, καιροσκόπος; Ποιος είναι πραγματικά ο Μπόρις Τζόνσον; Οι κακές γλώσσες λένε ότι ούτε ο ίδιος ξέρει. Ως νέος ανταποκριτής της Telegraph στις Βρυξέλλες το 1989, ο Τζόνσον τροφοδοτούσε τον ευρωσκεπτικισμό των αναγνωστών, μεταδίδοντας αμφίβολης ακρίβειας αποκαλύψεις γύρω από ευρωπαϊκές οδηγίες για το σχήμα της μπανάνας ή για την επικείμενη απαγόρευση της τηγανητής πατάτας ως συνοδευτικού του εμβληματικού τηγανητού ψαριού των «φις εντ τσιπς».

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη (απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα για φορολογικούς λόγους), γόνος ιστορικής οικογένειας με τουρκικές και γαλλικές ρίζες, ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον είναι ένας ιδιότυπος διεθνιστής, υπέρμαχος της μετανάστευσης, μέλος της εκσυγχρονιστικής Δεξιάς και στον αντίποδα των υποστηρικτών της «αγγλικής αναδίπλωσης», όπως ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή