Εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία

Εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις σποραδικές ανταλλαγές πυρών και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η εύθραυστη προσωρινή εκεχειρία που άρχισε να εφαρμόζεται στη Συρία τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό και χθες, για τρίτη κατά σειρά ημέρα.

Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, βάσει του κοινού ρωσοαμερικανικού σχεδίου, γίνεται σε μεγάλο βαθμό σεβαστή, παρότι υπήρξαν περιορισμένα επεισόδια. Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ελπίδα να εκλείψουν τα εν λόγω επεισόδια και να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός πέραν του δεκαπενθημέρου που προβλέπει η αρχική συμφωνία, ώστε να γίνει δυνατή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Μπαν Κι Μουν ήρθε να ενισχύσει και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο και συνδέεται με τη συριακή αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε γενικές γραμμές εφαρμόζεται από το Σάββατο, με αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των απωλειών.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα που έδινε η Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, που εδρεύει στο Ριάντ. Πρόκειται για τον συνασπισμό συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Ασαντ αλ Ζούμπι, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής κατάρρευσης της εκεχειρίας, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων του κυβερνητικού στρατού. Το ρωσοαμερικανικό σχέδιο προβλέπει αναστολή όλων των επιθέσεων, με εξαίρεση εκείνες που κατευθύνονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Την ανησυχία της για τις παραβιάσεις της συμφωνίας εξέφρασε και η γαλλική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες περί αεροπορικών και άλλων επιθέσεων εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η ομάδα εργασίας, υπό την προεδρία ΗΠΑ και Ρωσίας, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την Ακτή Ελεφαντοστού, την οποία επισκέπτεται επίσημα, ότι η συμφωνία καλύπτει μόλις το ένα τρίτο του συριακού εδάφους και εξέφρασε την ελπίδα να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, το τουρκικό πυροβολικό συνέχιζε να πλήττει στόχους εντός Συρίας, προς την περιοχή του Χαλεπίου. Στη σχετική ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζεται ότι οι βομβαρδισμοί κατευθύνονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο η Μόσχα, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, υποστήριξε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί υπονομεύουν τη συμφωνία και απειλούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την εκεχειρία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Ριαμπκόφ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να συμμετάσχουν οι Κούρδοι της Συρίας στην ειρηνευτική διαδικασία, θέση την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Αγκυρα. Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ρώσος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί η χώρα του ένα ομοσπονδιακό μοντέλο για τη Συρία, εφόσον τα αντιμαχόμενα μέρη θεωρήσουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει. Ανοιχτός στο ενδεχόμενο μετατροπής της Συρίας σε ομοσπονδία εμφανίζεται και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τέλος, οξύτατη επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το βασίλειο των Σαούντ ότι επιδιώκει να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία. Είχε προηγηθεί δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, κατά τον οποίο η απομάκρυνση του Ασαντ, με ειρηνικά ή και στρατιωτικά μέσα, είναι προϋπόθεση για την ειρήνευση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή