Επίθεση σε Τραμπ λόγω Κου Κλουξ Κλαν

Επίθεση σε Τραμπ λόγω Κου Κλουξ Κλαν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντονες επικρίσεις δέχθηκε ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ για την άρνησή του να καταδικάσει την έμμεση στήριξη που του προσέφερε ο διαβόητος στις ΗΠΑ πρώην ηγέτης της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ.

Οι δύο αντίπαλοι του Τραμπ, γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ, άδραξαν την ευκαιρία για να επιτεθούν κατά του δισεκατομμυριούχου υποψηφίου μία ημέρα πριν από τις σημερινές κρίσιμες προκριματικές αναμετρήσεις σε έντεκα πολιτείες, γνωστές ως «σούπερ Τρίτη», προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Τραμπ θα τον έθετε σε «μη αναστρέψιμη» πορεία νίκης στο συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι.

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ένα κόμμα το οποίο αρνείται να καταδικάσει τον ρατσισμό», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο.

Στις σημερινές προκριματικές αναμετρήσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα κριθούν 595 σύνεδροι, ενώ για την εξασφάλιση του χρίσματος απαιτούνται 1.237. Ο Τραμπ αναμένεται να εξασφαλίσει νίκες στις περισσότερες από τις αναμετρήσεις, εκτός του Τέξας, εκλογική περιφέρεια του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Ο Τραμπ ρωτήθηκε την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή του CNN αν απορρίπτει τη στήριξη του πρώην «μεγάλου δράκου» της Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι μία ψήφος κατά του Τραμπ θα αποτελούσε «προδοσία στην καταγωγή κάθε λευκού ψηφοφόρου». «Δεν ξέρω τίποτα για τον Ντιουκ και δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτά που λέτε για λευκούς ρατσιστές», απάντησε ο Τραμπ στην ερώτηση των δημοσιογράφων του CNN.

Στην ίδια εκπομπή, ο Τραμπ δέχθηκε και άλλη επίθεση, αυτή τη φορά για τη χρήση ρήσης του Ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε: «Καλύτερα να ζεις μία ημέρα σαν λιοντάρι παρά εκατό χρόνια σαν πρόβατο». Ερωτηθείς στο CNN για τη χρήση του μουσολινικού αποφθέγματος, ο Τραμπ είπε: «Γνωρίζω ποιος το είπε. Τι σημασία έχει, όμως, αν προέρχεται από τον Μουσολίνι ή κάποιον άλλο; Είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον απόφθεγμα και σας τράβηξε την προσοχή, όπως διαπιστώνω».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τη Χίλαρι Κλίντον ως επικρατέστερη για τις προκριματικές εκλογές σε έντεκα πολιτείες και την αμερικανική κτήση της Σαμόα, μετά την άνετη νίκη της πρώην ΥΠΕΞ στις εκλογές της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο.

Στη Νότια Καρολίνα, τα έξιτ πολς έδειξαν ότι η κ. Κλίντον εξασφάλισε ποσοστό 84% των ψήφων Αφροαμερικανών, έναντι μόλις 16% για τον αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς. «Αποδεκατισθήκαμε. Αυτό συνέβη. Υπόσχομαι, ωστόσο, να συνεχίσω την εκστρατεία μου κατά της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας», είπε την Κυριακή ο Σάντερς, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Νότιας Καρολίνας.

Σε μια σπάνια επίδειξη σύμπνοιας μεταξύ των αντιπάλων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον αναμετέδωσε μήνυμα του Σάντερς σχετικά με την άρνηση του Τραμπ να καταδικάσει τη στήριξη του ρατσιστή Ντέιβιντ Ντιουκ. Στο μήνυμά του στο Twitter, ο Σάντερς έγραψε: «Τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαδεχθεί ένας έμπορος μίσους που αρνείται να καταδικάσει την Κου Κλουξ Κλαν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή