Η «σούπερ Τρίτη» ενίσχυσε Κλίντον και Τραμπ

Η «σούπερ Τρίτη» ενίσχυσε Κλίντον και Τραμπ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνοντας το προβάδισμα έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων τους, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ προβάλλουν πλέον ως τα ισχυρά φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντίστοιχα, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Αμφότεροι επικράτησαν σε επτά –επί συνόλου 11– πολιτείες στις προχθεσινές προκριματικές εκλογές της «σούπερ Τρίτης» και έχουν κάθε λόγο να ατενίζουν με αισιοδοξία τα συνέδρια των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία θα αναδείξουν τους προεδρικούς υποψηφίους τους, τον Ιούλιο.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η επικράτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών έναντι του σοσιαλιστή ανθυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς μοιάζει σχεδόν βέβαιη, πλην συγκλονιστικού απροόπτου. Η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε θεαματικά στις νότιες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Αρκανσο, όπου άρχισε την πολιτική του καριέρα ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον. Ενας από τους παράγοντες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ήταν η συντριπτική υπεροχή της στους Αφροαμερικανούς και τις άλλες μειονότητες.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς επικράτησε αναμενόμενα στο Βερμόντ, όπου εκλέγεται γερουσιαστής, αλλά και σε άλλες τρεις πολιτείες, επιβεβαιώνοντας την απροσδόκητη αντοχή της υποψηφιότητάς του. Απέτυχε, όμως, να κερδίσει την παραδοσιακά φιλελεύθερη Μασαχουσέτη, κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στους οπαδούς του. Μετά και τις προχθεσινές προκριματικές εκλογές, η Κλίντον «μετράει» 544 εκλέκτορες έναντι 349 του Σάντερς. Για την εξασφάλιση του χρίσματος απαιτούνται τουλάχιστον 2.383 εκλέκτορες στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Στην απέναντι όχθη, ο Τραμπ πέρασε άλλον έναν κρίσιμο κάβο, επιβεβαιώνοντας ότι η απήχησή του υπερβαίνει τις γεωγραφικές, κοινωνικές, ηλικιακές και θρησκευτικές διαχωριστικές γραμμές. Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας, που θέλει να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό για τους μετανάστες και να απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, επικράτησε των αντιπάλων του τόσο σε συντηρητικές πολιτείες του Νότου, όπως η Αλαμπάμα και το Τενεσί, όσο και στα οχυρά του φιλελευθερισμού, όπως η Μασαχουσέτη και το Βερμόντ. Ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 285 εκλέκτορες έναντι 161 του γερουσιαστή Τέξας Τεντ Κρουζ και 87 του γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, ενώ για την ανάδειξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου προέδρου θα χρειαστούν 1.237 εκλέκτορες.

Σχετικά ικανοποιημένος θα πρέπει να αισθάνεται για τα αποτελέσματα της «σούπερ Τρίτης» και ο Τεντ Κρουζ. Είναι αλήθεια ότι ο υπερσυντηρητικός πολιτικός δεν επιβεβαίωσε το πλεονέκτημα που θεωρητικά διέθετε στον αμερικανικό Νότο, τους στενούς δεσμούς του με τους θρησκόληπτους –κυρίως ευαγγελικούς– Ρεπουμπλικανούς. Κατάφερε όμως να επικρατήσει σε τρεις πολιτείες (συμπεριλαμβανομένης της δική του, του Τέξας, με τους πολλούς εκλέκτορες) έναντι μόλις μιας του Ρούμπιο, ενισχύοντας τη θέση του ως του μόνου Ρεπουμπλικανού υποψηφίου που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να σταματήσει τον «οδοστρωτήρα» που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ.

Το ολοένα και ισχυρότερο ενδεχόμενο ανάδειξης του Τραμπ ως υποψηφίου προέδρου έχει προκαλέσει πανικό στο κατεστημένο του κόμματός του, που φοβάται ότι, σε αυτή την περίπτωση, οι Ρεπουμπλικανοί θα υποστούν θεαματική ήττα. Οι δύο κορυφαίοι εκλεγμένοι ηγέτες του κόμματος, ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, καυτηρίασαν την πρόσφατη άρνηση του Τραμπ να αποδοκιμάσει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τον πρώην ηγέτη της ρατσιστικής, εγκληματικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ. Ισχυροί επιχειρηματίες που συνδέονται με τους Ρεπουμπλικανούς χρηματοδοτούν εκστρατείες από τα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του Τραμπ προς το προεδρικό χρίσμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν να διασπαστούν σε περίπτωση επικράτησης του αμφιλεγόμενου υποψηφίου.

Ο ίδιος ο Τραμπ εμφανίστηκε με ένα νέο πρόσωπο (οι αντίπαλοί του λένε: προσωπείο) στις επινίκιες δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της «σούπερ Τρίτης», στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Ηρεμος, χωρίς φραστικές ακρότητες, συνεχάρη τον Κρουζ για τη νίκη του στο Τέξας και υποσχέθηκε ότι θα είναι «παράγοντας ενότητας» για τους Ρεπουμπλικανούς. Στη Φλόριντα, και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι, βρέθηκε τη νύχτα της «σούπερ Τρίτης» και η Χίλαρι Κλίντον. Οπως και ο Τραμπ, έτσι και η Χίλαρι Κλίντον απέφυγε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του εσωκομματικού της αντιπάλου, διαμηνύοντας ότι η μάχη των προκριματικών έχει πρακτικά κριθεί υπέρ της και ότι τώρα αρχίζει η δεύτερη φάση της μαραθώνιας εκστρατείας της με μοναδικό της αντίπαλο –προς ώρας– τον Τραμπ και τελικό προορισμό τον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή