Καθοριστικές αναμετρήσεις σε 11 πολιτείες

Καθοριστικές αναμετρήσεις σε 11 πολιτείες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εν αναμονή σημαντικών νικών στις προκριματικές αναμετρήσεις της χθεσινής «σούπερ Τρίτης», σε έντεκα πολιτείες των ΗΠΑ, βρίσκονταν οι επικεφαλής της κούρσας για το χρίσμα των δύο κομμάτων, Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις για τους Ρεπουμπλικανούς έδιναν σημαντικό προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις πολιτείες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στον αμερικανικό Νότο. Τη μοναδική εξαίρεση έμοιαζε να αποτελεί το Τέξας, εκλογική περιφέρεια του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, ο οποίος απολάμβανε μικρή διαφορά στις σφυγμομετρήσεις έναντι του Τραμπ.

Στην αναμέτρηση για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, η Χίλαρι Κλίντον ήλπιζε ότι τα αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα της επιτρέψουν να εδραιώσει την υπεροχή της έναντι του σοσιαλιστή γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς.

Οι κάλπες σε Βερμόντ και Βιρτζίνια επρόκειτο να κλείσουν στις τρεις το πρωί ώρα Ελλάδος, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται λίγο αργότερα και την καταμέτρηση σε πολιτείες της κεντρικής και δυτικής ζώνης να ολοκληρώνεται σήμερα τα ξημερώματα.

Ο μεγιστάνας των κατασκευών και πρώην αστέρας των τηλεοπτικών εκπομπών τύπου ριάλιτι Ντόναλντ Τραμπ, που συνηθίζει να ειρωνεύεται τους αντιπάλους και επικριτές του, προκάλεσε φρίκη στο ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, προτείνοντας την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, την απέλαση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών και την επιβολή προσωρινής απαγόρευσης της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ προκάλεσε εκ νέου αρνητική εντύπωση όταν αρνήθηκε την Κυριακή να αποκηρύξει τη στήριξη που εκδήλωσε προς την υποψηφιότητά του ο πρώην «μεγάλος δράκος» της Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ. Εάν, όπως όλα δείχνουν, ο Τραμπ εξασφαλίσει αρκετές νίκες σε προκριματικές εκλογές της χθεσινής «σούπερ Τρίτης», θα βρεθεί σε καλή θέση για το χρίσμα του κόμματος.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει νικήσει σε τρεις από τις τέσσερις πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις του κόμματός της, αναμένεται να επικρατήσει εύκολα στις πολιτείες του Νότου, χάρη στο μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, που είναι αποξενωμένοι από τον Μπέρνι Σάντερς.

Τη Δευτέρα, σε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στη Βιρτζίνια, μέλη του κινήματος κατά της αστυνομικής βίας σε Αφροαμερικανούς διαμαρτυρήθηκαν για τις ρατσιστικές θέσεις του.

Φωτογράφος του περιοδικού Time, ο οποίος αποπειράθηκε να απαθανατίσει την έξοδο των δεκάδων μελών της οργάνωσης δέχθηκε, όμως, επίθεση ανδρών της μυστικής υπηρεσίας, οι οποίοι τον έπιασαν από τον λαιμό και τον πέταξαν στο έδαφος. Αντιμέτωπος με την αιφνιδιαστική διαμαρτυρία, ο Τραμπ δεν έχασε την ψυχραιμία ούτε και το παροιμιώδες μαχητικό του πνεύμα, φωνάζοντας προς το μέρος των διαμαρτυρόμενων: «Μήπως είστε από το Μεξικό;». Την ίδια ώρα, οπαδοί του Τραμπ στο κοινό, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των διαδηλωτών, μελών του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων είναι σημαντικές».

Το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε ως αντίδραση στα αλλεπάλληλα κρούσματα δολοφονιών Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Η κινητοποίηση αυτή, όμως, εν μέσω προεκλογικής συγκέντρωσης, ουδόλως πτόησε τον Τραμπ, που έσπευσε να δηλώσει από το βήμα ότι κάθε εκδήλωσή του που αντιμετωπίζεται με διαδηλώσεις είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή