Ορόσημο η 15η Μαρτίου για τον Τραμπ

Ορόσημο η 15η Μαρτίου για τον Τραμπ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική επιστράτευση έχει κηρύξει το κομματικό κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσει τον «οδοστρωτήρα» που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ. Η εκτίμηση που επικρατεί στην Ουάσιγκτον είναι ότι η τελευταία ευκαιρία να κλείσει ο δρόμος του Τραμπ προς το προεδρικό χρίσμα είναι η 15η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία διεξάγονται κρίσιμες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στις πολιτείες Φλόριντα και Οχάιο. Στην πρώτη, ο Τραμπ θα δυσκολευθεί να υπερκεράσει τον τοπικό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ενώ στο Οχάιο τον περιμένει ο κυβερνήτης της πολιτείας και επίσης ανθυποψήφιός του για το προεδρικό χρίσμα Τζον Κέισιτς.

Αν περάσει και αυτόν τον κάβο, ο Τραμπ θα έχει πρακτικά εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, κάτι που, όπως πολλοί φοβούνται, θα κοστίσει πολύ ακριβά στο ιστορικό κόμμα, ενδεχομένως δε και στο διεθνές κύρος της Αμερικής.

«Κίβδηλο νόμισμα, απάτη»

Την εκστρατεία εναντίον του Τραμπ στηρίζει από χθες και ο πρώην κυβερνήτης Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνι, ο οποίος διεκδίκησε την αμερικανική προεδρία εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα το 2012. Στη διάρκεια ομιλίας του στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο Ρόμνι χαρακτήρισε τον Τραμπ «κίβδηλο νόμισμα, μια απάτη» και τον κατηγόρησε ότι «θεωρεί κορόιδα τους Αμερικανούς πολίτες». Υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν έχει ούτε τις ικανότητες ούτε τον χαρακτήρα που απαιτεί το αξίωμα του Αμερικανού προέδρου και καυτηρίασε την άρνησή του να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και να αποδοκιμάσει την εγκληματική ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν.

Η παρέμβαση του Ρόμνι εκδηλώθηκε λίγες ώρες πριν από τη νέα κρίσιμη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων. Το ντιμπέιτ επρόκειτο να οργανωθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στο Ντιτρόιτ, με τη συμμετοχή των τεσσάρων υποψηφίων που έχουν μείνει στην κούρσα των προκριματικών εκλογών: του γερουσιαστή Τέξας Τεντ Κρουζ, του Μάρκο Ρούμπιο, του Τζον Κέισιτς και, φυσικά, του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πέμπτος εκ των υποψηφίων, ο νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, ουσιαστικά αποσύρθηκε από την κούρσα χθες, όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο ντιμπέιτ, καθώς «δεν βλέπει πολιτική οδό προς τα εμπρός» για την υποψηφιότητά του. Την αναμέτρηση επρόκειτο να συντονίσει η γνωστή παρουσιάστρια του Fox News, Μέγκιν Κέλι, η οποία είχε εξοργίσει τον Τραμπ σε προηγούμενη, ανάλογη συζήτηση, τον Αύγουστο. Εκτοτε, ο Τραμπ αρνούνταν να προσέλθει σε ντιμπέιτ με συντονίστρια την Κέλι, κάτι που του στοίχισε στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει τακτική.

Εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ παρατάχθηκαν και πάνω από 70 βετεράνοι των Ρεπουμπλικανών στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, όπου υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη ανάδειξή του στον Λευκό Οίκο θα εξασθενίσει το διεθνές κύρος της Αμερικής και την εθνική της ασφάλεια. Μεταξύ των υπογραφόντων ξεχωρίζουν τα ονόματα του Ρόμπερτ Ζέλικ, πρώην διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας, και του Μάικλ Τσέρτοφ, πρώην επικεφαλής της Εσωτερικής Ασφάλειας επί Τζορτζ Μπους του νεότερου. Δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, τα πιο βαριά ονόματα των Ρεπουμπλικανών επί κυβέρνησης Μπους, στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, όπως εκείνα του Κόλιν Πάουελ και της Κοντολίζα Ράις.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ επιχειρεί κάποια ανοίγματα σε σημαίνοντα στελέχη του κόμματος, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν, τον οποίο επιδιώκει να συναντήσει εντός των προσεχών ημερών. «Γιατί, άραγε, οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες δεν βλέπουν ότι εγώ φέρνω εκατομμύρια νέες ψήφους στο κόμμα», διερωτήθηκε ρητορικά ο Τραμπ, με μήνυμά του στο Twitter, επικαλούμενος το (όχι αβάσιμο) επιχείρημα ότι μαζεύει ψήφους από ανεξάρτητους πολίτες, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκέφτονταν να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή