Προς νέες εκλογές οδεύουν οι Ισπανοί

Προς νέες εκλογές οδεύουν οι Ισπανοί

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τρίτο μήνα εισέρχεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή. Μετά τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ηγείται του πρώτου, σε κοινοβουλευτική δύναμη, κόμματος, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, απέτυχε και αυτός, την εβδομάδα που πέρασε, να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Η προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση βρήκε υποστήριξη μόνο από τους κεντροδεξιούς Ciudadanos του Αλμπερτ Ριβέρα, κάτι που δεν του εξασφάλισε την κρίσιμη μάζα βουλευτών.

Από διαμετρικά αντίθετες θέσεις, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και το αριστερό Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας –τρίτη δύναμη στις εκλογές του Δεκεμβρίου– αρνήθηκαν να δώσουν στον Σάντσες θετική ψήφο ή, έστω, να απόσχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία, ώστε να του προσφέρουν τη δυνατότητα να σχηματίσει μια εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μετά την αποτυχία των Ραχόι και Σάντσες, ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, βασιλιάς Φελίπε, αναμένεται να αρχίσει από αύριο νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς προς αναζήτηση λύσης στο πολιτικό παζλ. Τίποτα δεν δείχνει, ωστόσο, ότι ο νέος μαραθώνιος των διαβουλεύσεων θα έχει καλύτερη τύχη από τον προηγούμενο. Αντίθετα, οι οξύτατες αντιπαραθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή βάθυναν τα ρήγματα που χωρίζουν το νεοπαγές «κεντρώο» μπλοκ Σοσιαλιστών- Ciudadanos με το Λαϊκό Κόμμα, προς τα δεξιά και με το Podemos, προς τα αριστερά του.

Το πιθανότερο, επομένως, είναι να οδεύσει η Ισπανία σε νέες βουλευτικές εκλογές, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ώστε οι πολίτες να δώσουν τη λύση που δεν καταφέρνουν να βρουν οι πολιτικοί. Εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, οι εκλογές θα σφραγιστούν από ένα διπλό μπρα ντε φερ: μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Ciudadanos για την ηγεμονία στην ευρύτερη Δεξιά-Κεντροδεξιά και μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos για την ηγεμονία στην ευρύτερη Αριστερά-Κεντροαριστερά.

Για την ώρα, πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αν γίνονταν αύριο το πρωί εκλογές, το αποτέλεσμα θα ήταν πάνω-κάτω το ίδιο με εκείνο του περασμένου Δεκεμβρίου. Με αυτά τα δεδομένα, η έξοδος από το τέλμα της ακυβερνησίας δεν φαίνεται να είναι ούτε εύκολη, αλλά ούτε και γρήγορη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή