Αρση ασυλίας βουλευτών HDP ζητεί η Αγκυρα

Αρση ασυλίας βουλευτών HDP ζητεί η Αγκυρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση χθες την άρση της ασυλίας βουλευτών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Πρόκειται για μια περιοχή που δοκιμάζεται από τη χειρότερη βία των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς τον Ιούλιο κατέρρευσε η διετής εκεχειρία με το ΡΚΚ. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει επανειλημμένα να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη βουλευτές του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), κατηγορώντας το κόμμα ως προέκταση του ΡΚΚ. Οι βουλευτές στην Τουρκία κανονικά προστατεύονται από διώξεις.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατέθεσε, μέσω του γραφείου του, αίτημα για άρση της ασυλίας των ηγετών του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγκ, καθώς και των βουλευτών Σελμά Ιρμάκ, Σιρί Σουρέγια Οντέρ και Ερντουγκρούλ Κιουρκτσού. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες. «Η συμπεριφορά όσων εκμεταλλεύονται την "ασυλία του βήματος" και προσβάλλουν την κοινή συνείδηση δεν συνάδει με την εν λόγω ασυλία», είπε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους. Ο πόλεμος ανάμεσα στους Κούρδους αυτονομιστές και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, περιπλέκεται από τη δράση των ενόπλων οργανώσεων στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία. Οι Κούρδοι της Συρίας είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ι.Κ., όμως η Αγκυρα τους θεωρεί στενά συνδεδεμένους με το PKK και τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Μόνο ο Ντεμιρτάς είναι ο κατεξοχήν στόχος περίπου 60 υποθέσεων, στο πλαίσιο των οποίων έχει ζητηθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο να αρθεί η ασυλία του και ορισμένες από τις οποίες αφορούν το ότι είχε καλέσει σε διαδηλώσεις.

Μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει κινήσεις από το τουρκικό Κοινοβούλιο που θα άνοιγαν τον δρόμο ώστε να προσαχθεί σε δίκη. «Ο Ερντογάν είναι οργισμένος προσωπικά με εμάς, ειδικά με εμένα και ορισμένους άλλους φίλους. Τον οδηγεί η μανία του να πάρει εκδίκηση», είπε ο Ντεμιρτάς, συνδέοντας την κίνηση εναντίον των ηγετικών στελεχών του HDP με τις εκλογικές επιτυχίες του κόμματος πέρυσι, οι οποίες στέρησαν την απόλυτη πλειοψηφία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή