Η Τουρκία αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της

Η Τουρκία αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Οπως γνωστοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, η εκτελεστική επιτροπή της Αμυντικής Βιομηχανίας αποφάσισε, σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του, την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 5,9 δισ. δολάρια. Εξ αυτών, τα 4,5 δισ. δολάρια θα απορροφηθούν από προγράμματα για την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στα εγκριθέντα προγράμματα περιλαμβάνεται η κατασκευή 17 νέων επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 από την τουρκική αεροναυπηγική εταιρεία ΤΑΙ, σε συνεργασία με το ιταλοβρετανικό κονσόρτσιουμ AugustaWestland. Ηδη έχουν κατασκευασθεί 10 επιθετικά ελικόπτερα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί σύντομα ικανή να κατασκευάζει μόνη της τους κινητήρες των εν λόγω ελικοπτέρων.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του διαθέτει πλέον τεχνογνωσία για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροπλάνων αποκλειστικά από την ΤΑΙ. Ηδη, τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Anka, το οποίο εκτέλεσε τετράωρη πτήση παρατήρησης και εξερεύνησης, σε ύψος 19.000 ποδιών (περίπου 5.800 μέτρα).

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 35% το πρώτο δίμηνο του 2016. Η επέκταση του κλάδου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, υπό την επίδραση και της συριακής κρίσης. Πρόσφατα, Σαουδική Αραβία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για ένα κοινό πρόγραμμα βελτίωσης της περιφερειακής ασφάλειας, μέσω της καινοτομίας στη στρατιωτική τεχνολογία. Στα πιο φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας περιλαμβάνονται η κατασκευή αεροσκαφών διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής) σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία και η μελλοντική κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους αποκλειστικά από την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή