Ανάλυση: Μαύρη Κυριακή για την Ανγκελα Μέρκελ

Ανάλυση: Μαύρη Κυριακή για την Ανγκελα Μέρκελ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Σοβαρές απώλειες υπέστησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στις τοπικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν σε τρία κρατίδια, την Βάδη-Βυτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και την Σαξονία-Ανχαλτ. Παράλληλα η ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατορθώνει να συγκεντρώσει διψήφια ποσοστά και στις τρεις αναμετρήσεις, ενώ στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας Ανχαλτ, όπου η εχθρικότητα προς τους πρόσφυγες έχει εκδηλωθεί με συστηματικές επιθέσεις κατά κέντρων φιλοξενίας, η AfD αναδεικνύεται δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη με πάνω από 20%. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις, με βάση τα exit polls, που διενεργήθηκαν. Η προσφυγική κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της στις επιδόσεις του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών και αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων, η «Εναλλακτική» ζήτησε ήδη την παραίτηση της καγκελαρίου, επισημαίνοντας ότι η Μέρκελ πήρε «την κόκκινη κάρτα της».

Εντυπωσιακή είναι η επανεκλογή του πρωθυπουργού, Βίνφριντ Κρετσμαν, στη Βάδη Βυτεμβέργη καθώς το κόμμα του, οι Πράσινοι αποσπούν την πρωτιά από τους Χριστιανοδημοκράτες. Επιπλέον στη Ρηνανία Παλατινάτο η φιλόδοξη Γιούλια Κλέκνερ φαίνεται πως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά για το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, παρά την προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί ελαφρά από την πολιτική της καγκελαρίου, διεκδικώντας ανώτατο όριο στον αριθμό υποδοχής αιτούντων άσυλο.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μια «μαύρη Κυριακή» για την καγκελάριο, αφού εκτός από τη δεινή ήττα του κόμματός της, η πολιτική της στην προσφυγική κρίση εδραίωσε ουσιαστικά την AfD στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών. Εις το εξής θα πρέπει να προεξοφλείται η είσοδος του κόμματος και στην ομοσπονδιακή βουλή, κάτι που δεν κατάφερε το ξενοφοβικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές για ελάχιστες ψήφους.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κορυφωθεί η εσωκομματική κριτική στη Μέρκελ, η οποία από την πλευρά της θα μπορούσε να αντιτείνει ότι ο κατεξοχήν υποστηρικτής της πολιτικής της, ο Κρετσμαν, διέπρεψε στη Βάδη-Βυτεμβέργη. Ούτως ή άλλως, παρά την επικείμενη γκρίνια, η θέση της δεν κινδυνεύει πραγματικά: σοβαρή εναλλακτική στην καγκελάριο δεν υπάρχει, καθώς ούτε η υπουργός Αμυνας, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, ούτε ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το θώκο της. Η πρώτη επειδή δεν έχει τόσο σημαντικά ερείσματα στο κόμμα όσο η Μέρκελ και ο δευτερος λόγω ηλικίας. Πολύ χειρότερη είναι η θέση του Γκάμπριελ όμως, αφού η πολιτική του στο προσφυγικό ήταν συγκεχυμένη και συνέβαλε στην κακή εμφάνιση του κόμματος, με εξαίρεση τη Ρηνανία Παλατινάτο, όπου το κόμμα του ήρθε πρώτο. Στο SPD ωστόσο οι δυνάμει αντίπαλοί του για το χρίσμα του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου καγκελάριου, στην επόμενη αναμέτρηση είναι πολλοί: από τον υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος θα μπορούσε να είναι και ο επόμενος πρόεδρος της χώρας μέχρι και τον νυν πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.