Μετράει τις πληγές της η Τουρκία

Μετράει τις πληγές της η Τουρκία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πληγές της μετράει η Τουρκία λίγες ώρες μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση που κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 130. Οι έρευνες για τους υπαίτιους της επίθεσης προσανατολίζονται στο ΡΚΚ και γίνονται σχεδόν σε όλη την χώρα έφοδοι σε σπίτια για να βρεθούν οι δράστες.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας. «Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του», πρόσθεσε:

«Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

Χθες βράδυ, δικαστής της Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση στο Διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, όπου είχαν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο.

Συλληπητήριες ανακοινώσεις

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καθώς και την συμπαράσταση του ελληνικού λαού, για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του Ελληνικού Λαού για τα αθώα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα και την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης αυτής. Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε θερμώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησε να μεταφέρει τις ευχαριστίες αυτές και στον Ελληνικό Λαό, τονίζοντας παράλληλα ότι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας οι δύο Λαοί είναι πλήρως αλληλέγγυοι.

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών με ανακοίνωσή του εκφράζει τον αποτροπιασμό του και την συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον τούρκικό λαό:  Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα. Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται, και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων.

Τον αποτροπιασμό του για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο twitter και o πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία. Βιώνουμε πρωτοφανή γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας». Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με την οποία εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών, και στον τουρκικό λαό που πενθεί.

Το Ποτάμι με ανακοίνωσή τόνισε από την πλευρά του: "Με την επανάληψη του έντονου και βαθύτατου αποτροπιασμού του για τη φονική έκρηξη στην τουρκική πρωτεύουσα, το Ποτάμι καταδικάζει τη νέα αυτή η τρομοκρατική ενέργεια που γίνεται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 29 άτομα και είναι η τρίτη κατά σειρά μετά από εκείνη το Οκτωβρίου του 2015.

Για μια ακόμη φορά, το Ποτάμι βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να εκφράσει τη θλίψη του για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων και για τον, άγνωστο ακόμα, αριθμό τραυματιών. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι η πρακτική των τρομοκρατικών ενεργειών δεν καταλήγει σε λύσεις αλλά στη διαιώνιση του κακού".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη "βαθιά αλληλεγγύη" του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της χώρας στην Άγκυρα μόλις που γλίτωσε από την επίθεση. "Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων", είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή