Μάχη για εδραίωση της υπεροχής

Μάχη για εδραίωση της υπεροχής

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΛΑΧΑΣΙ, Φλόριντα. Στις κάλπες των προκριματικών εκλογών προσέρχονταν χθες οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων στις κρίσιμες αναμετρήσεις σε Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Φλόριντα, Ιλινόις και Μιζούρι, με τους Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον να επιδιώκουν την εδραίωση της υπεροχής τους.

«Οχάιο, σ’αγαπώ! Εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική του συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Γιάνγκσταουν. Στο Οχάιο, η διαφορά υπέρ του Τραμπ φαινόταν να είναι μικρή, καθώς την πρωτιά διεκδικούσε με αξιώσεις ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζον Κέισιτς. Μία νίκη του κυβερνήτη στο Οχάιο αποτελεί την τελευταία του ελπίδα να εκτροχιάσει την πορεία του Τραμπ προς το χρίσμα.

Τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού Τύπου, όμως, απασχόλησαν οι βίαιες συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις στο περιθώριο προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο, με τους αντιπάλους του δισεκατομμυριούχου και από τα δύο κόμματα να τον κατηγορούν για δημιουργία «τοξικού» προεκλογικού κλίματος.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στη συγκέντρωση του Τραμπ την Παρασκευή στο Σικάγο σηματοδότησαν επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και υποχρέωσαν τον Τραμπ να υιοθετήσει ηπιότερους τόνους. Διαδηλωτές εμφανίσθηκαν τη Δευτέρα σε προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στην πόλη Χίκορι της Βόρειας Καρολίνας. Ο εκκεντρικός υποψήφιος επέλεξε αυτή τη φορά να περιμένει υπομονετικά οι διαδηλωτές να σταματήσουν να φωνάζουν συνθήματα, προτού πει: «Δεν θα υπάρξει βία. Το κίνημά μας είναι ειρηνικό, είναι μια γιορτή της αγάπης».

Το ύφος του Τραμπ στην εκδήλωση του Χίκορι απείχε πολύ από εκείνο των προηγούμενων ημερών, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να προσθέτει: «Συνειδητοποιώ ότι έχει ξεσπάσει μεγάλη οργή, ακόμη και στη δική μας πλευρά. Δεν είμαστε, όμως, οργίλοι. Είμαστε καλοί άνθρωποι. Η οργή αυτή οφείλεται στην ανικανότητα της κυβέρνησης».

Ο Τραμπ αρνείται πεισματικά ότι οι ρατσιστικές εμπρηστικές δηλώσεις του με στόχο τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς έχουν ευνοήσει τη δημιουργία κλίματος βίας και μισαλλοδοξίας, κατηγορώντας τους οπαδούς του αριστερού υποψηφίου των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς για τα πρόσφατα επεισόδια και απειλώντας να κινητοποιήσει τους δικούς του οπαδούς για πραγματοποίηση διαδηλώσεων στις συγκεντρώσεις του Σάντερς.

Στην ομιλία του, το βράδυ της Δευτέρας στο Γιάνγκσταουν, ο Τραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Οχάιο, κατακρίνοντας τον δημοφιλή κυβερνήτη της πολιτείας και κυριότερο αντίπαλό του σε αυτήν, Τζον Κέισιτς. «Η βαριά βιομηχανία σας πέθανε. Οι χαλυβουργίες σας δεν λειτουργούν πια. Εγώ μόνο είμαι ικανός να επαναφέρω τη βιομηχανική παραγωγή στο Οχάιο», είπε ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, τη στήριξή του στον Τζον Κέισιτς προσέφερε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ, που περιόδευσε με τον Κέισιτς το Σαββατοκύριακο στην πολιτεία του Οχάιο.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, άνετη νίκη αναμενόταν να εξασφαλίσει η Χίλαρι Κλίντον σε τέσσερις από τις πέντε πολιτείες επί του Μπέρνι Σάντερς. Στο Οχάιο, όμως, το προβάδισμα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις για την πρώην υπουργό Εξωτερικών θα μπορούσε να ανατραπεί στην κάλπη.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Σάντερς κατήγγειλε την «καταστροφική» πολιτική εξωτερικού εμπορίου των τελευταίων 20 ετών στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτή στοίχισε στη χώρα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή