Αλγερινός ο ένοπλος που σκότωσαν οι βελγικές αρχές

Αλγερινός ο ένοπλος που σκότωσαν οι βελγικές αρχές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο 35χρονος Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ είναι ο άνδρας που έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με άνδρες της βελγικής αστυνομίας το βράδυ της Τρίτης στο προάστιο Φορέ των Βρυξελλών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελίας, η οποία συνδέει τον Μπελκαΐντ με το δίκτυο τρομοκρατών που ευθύνονταν για τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου με 130 νεκρούς.

Στο μεταξύ στο Παρίσι, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις προέβησαν χθες στη σύλληψη τεσσάρων ισλαμιστών, τριών ανδρών και μιας γυναίκας, στο προάστιο Σεν Ντενί, οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στις Βρυξέλλες, η έφοδος στο διαμέρισμα του Μπελκαΐντ και των δύο συνεργών του που διαφεύγουν της σύλληψης οδήγησε στον εντοπισμό μιας σημαίας του Ισλαμικού Κράτους και ενός αυτόματου όπλου τύπου Καλάσνικοφ. Ο Μπελκαΐντ και οι συνεργοί του άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών μόλις οι τελευταίοι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έρευνα. Ο Μπελκαΐντ, που βρισκόταν παράνομα στο Βέλγιο και είχε καταδικασθεί στο παρελθόν για μικροκλοπές, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται σε κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατική δράση, σκοτώθηκε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ύστερα από πολιορκία τριών ωρών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών του συνεχίζονταν.

Η εισαγγελία της βελγικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των εγγράφων στο διαμέρισμα του Μπελκαΐντ βρέθηκε εξτρεμιστικό ισλαμικό κείμενο, καθώς και κρυψώνα πυρομαχικών.

Την Τρίτη, έξι Βέλγοι και δύο Γάλλοι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματος στο προάστιο Φορέ, για να δεχθούν πυρά αυτόματου όπλου πίσω από την πόρτα. Από τα πυρά τραυματίσθηκαν τέσσερις αστυνομικοί, μεταξύ τους και μία Γαλλίδα αξιωματικός.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι η έρευνα της Τρίτης ήταν τυπική και δεν αναμενόταν να οδηγήσει σε συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς και ότι η παρουσία Γάλλων μελών της αντιτρομοκρατικής δεν υπονοούσε το ενδεχόμενο σημαντικής εξέλιξης στην υπόθεση των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Αυξημένες περιπολίες

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε χθες ότι οι Αρχές της χώρας θα διατηρήσουν το αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης, με τις στρατιωτικές περιπόλους να συνεχίζονται. Ο Βέλγος πρωθυπουργός προήδρευσε χθες σε έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών της χώρας. Οι κάτοικοι της συνοικίας Φορέ υπέμειναν πολλές ώρες απαγόρευσης εξόδου από τα σπίτια τους την Τρίτη ενώ συνεχιζόταν η αστυνομική επιχείρηση. Δέκα ύποπτοι κρατούνται στο Βέλγιο, στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο κύριος ύποπτος, όμως, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αδελφός ενός εκ των βομβιστών αυτοκτονίας στο στάδιο Σταντ ντε Φρανς, συνεχίζει να καταζητείται, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι έχει διαφύγει από τη χώρα αναζητώντας καταφύγιο στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή