Ερντογάν: Δεν βλέπω ως νόμιμο πολιτικό κόμμα το HDP

Ερντογάν: Δεν βλέπω ως νόμιμο πολιτικό κόμμα το HDP

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να βρεθεί σύντομα εκτός νόμου βρίσκεται το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν το αναγνωρίζει ως νόμιμη πολιτική δύναμη και την αξίωση του Τούρκου προέδρου να αρθεί το συντομότερο δυνατό η βουλευτική ασυλία των ηγετών του.

«Πρέπει να τελειώνουμε το συντομότερο δυνατό με αυτή την υπόθεση της ασυλίας. Δεν βλέπω πλέον ως νόμιμους πολιτικούς παράγοντες τα μέλη ενός κόμματος που λειτουργεί ως παρακλάδι μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα. Το HDP είναι η τέταρτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο τουρκικό Κοινοβούλιο, έχοντας αποσπάσει το 11% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τη Βουλή την άρση της ασυλίας για τους συμπροέδρους του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγκ, τους οποίους κατηγορεί ότι «υποκινούν σε τρομοκρατικές ενέργειες» τους Κούρδους. Ερντογάν και Νταβούτογλου αντιμετωπίζουν το HDP ως πολιτική πτέρυγα του ένοπλου αυτονομιστικού κόμματος των Κούρδων ΡΚΚ.

Τα μέτρα καταστολής εναντίον των Κούρδων εντάθηκαν μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Αγκυρα, για την οποία η κυβέρνηση ενοχοποίησε το ΡΚΚ. Ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει μέχρι χθες την ευθύνη της επίθεσης, ενώ το HDP την καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Κατασχέθηκαν όπλα

Με άλλες δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του έναντι της Μόσχας αλλά και της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν ρωσικά και αμερικανικά όπλα, τα οποία εντοπίστηκαν σε αποθήκες του ΡΚΚ, όπως και του συριακού κουρδικού κόμματος PYD. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν, όπως και η Τουρκία, το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αντιμετωπίζει το PYD ως τακτικό σύμμαχο της Αμερικής απέναντι στον κοινό εχθρό του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία.

Νωρίτερα, οκτώ δικηγόροι, μέλη φιλοκουρδικής οργάνωσης νομικών, συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές επειδή είχαν καλέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να κηρύξει παράνομες τις αιματηρές επιδρομές του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών περιοχών της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Την Τρίτη, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη τριών πανεπιστημιακών, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας». Το «αδίκημα» που διέπραξαν ήταν ότι διάβασαν δημοσίως διακήρυξη για τη ζοφερή κατάσταση στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή