Οι Δανοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο

Οι Δανοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη θέση με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους αναδείχτηκε για το 2016 η Δανία, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών από το Sustainable Development Solutions Network και το Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στην κατάταξη, στην 99η θέση από την 102η το 2015. Ακόμη χειρότερα, η Ελλάδα είναι η χώρα που έγινε περισσότερο δυστυχισμένη από κάθε άλλη σε ολόκληρο τον κόσμο τις περιόδους 2005-2007 και 2013-2015, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Τα κριτήρια

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι εκθέσεις για την ευτυχία, παγκοσμίως, είναι ότι οι χώρες και οι λαοί κατατάσσονται με βάση όχι μόνο κλασικά οικονομικά κριτήρια, όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η κοινωνική υποστήριξη, το επίπεδο διαφθοράς, η ελευθερία που έχει κανείς να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του και η γενναιοδωρία. Οπως παρατηρεί κανείς από τον πίνακα με την κατάταξη των πιο ευτυχισμένων εθνών, αυτά τείνουν να βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, με εξαίρεση το Ισραήλ (11η θέση) και τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 13η θέση, βελτιώνοντας την επίδοσή τους κατά δύο θέσεις, η Γερμανία στην 16η θέση, η Βρετανία στην 23η θέση, η Γαλλία στην 32η, η Ισπανία στην 37η και η Ιταλία στην 50ή. Μεταξύ των 30 πιο ευτυχισμένων χωρών υπάρχουν 14 ευρωπαϊκές, πιο ευτυχισμένη ασιατική χώρα θεωρείται η Σινγκαπούρη στην 22η θέση, ενώ δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, η Βραζιλία και το Πουέρτο Ρίκο, βρίσκονται στη 17η και τη 15η θέση αντίστοιχα. Οπως θα περίμενε κανείς, η ευτυχία δεν ανθεί στην υποσαχάρια Αφρική, απ’ όπου και προέρχονται οι οκτώ από τις 10 πιο δυστυχισμένες χώρες της Γης, μεταξύ τους η Ρουάντα και το Μπενίν, και στην τελευταία θέση το Μπουρούντι. Η Συρία και το Αφγανιστάν καταλαμβάνουν δύο από τις χειρότερες θέσεις της κατάταξης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα με τις μεταβολές στο επίπεδο ευτυχίας μεταξύ των διαφόρων λαών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του σχετικού καταλόγου (126η θέση), έχοντας χάσει 1.294 πόντους σε σχέση με την περίοδο 2005-2007 (το 2016 η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 5.033 πόντους). Ακολουθούν οι Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μποτσουάνα, Βενεζουέλα, Υεμένη, Ινδία, Ιταλία και Ισπανία. Στον αντίποδα οι λαοί που κατάφεραν να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι την ίδια περίοδο ήταν οι λαοί της Νικαράγουας, της Σιέρα Λεόνε, του Εκουαδόρ, της Μολδαβίας και της Λετονίας. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, όταν υπάρχει σημαντική υποχώρηση της ευτυχίας, συνήθως ευθύνεται ο συνδυασμός οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η επιδείνωση που αναφέρθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα δικαιολογούσε μόνον η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. «Στην έκθεση υπάρχουν στοιχεία περί αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινωνικού κεφαλαίου και οικονομικών ή άλλων κρίσεων, με τις κρίσεις να δοκιμάζουν την ποιότητα του κοινωνικού ιστού. Αν ο ιστός είναι αρκετά ισχυρός, τότε η κρίση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αύξηση της υποκειμενικής ευτυχίας, εν μέρει διότι δίνεται στους ανθρώπους η δυνατότητα να συνεργαστούν για κάποιον αγαθό σκοπό και συνειδητοποιούν και, ως εκ τούτου, εκτιμούν την ισχύ της αμοιβαίας κοινωνικής υποστήριξης, και εν μέρει διότι γίνεται καλύτερη διαχείριση της κρίσης».

Αντεξαν στην κρίση

Ως τέτοια παραδείγματα αναφέρονται η Ισλανδία και η Ιρλανδία, χώρες που επλήγησαν καίρια από την οικονομική κρίση, αλλά και χώρες όπου οι κάτοικοί τους ανέφεραν πολύ μικρότερη μείωση της ευτυχίας, χάρη στην ύπαρξη ισχυρού κοινωνικού ιστού και άρρηκτων δεσμών μεταξύ των κατοίκων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή