Δριμεία κριτική κατά Τραμπ εξαπέλυσε η Κίνα

Δριμεία κριτική κατά Τραμπ εξαπέλυσε η Κίνα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Οξύτατη κριτική κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Κίνας, μέσω κύριου άρθρου στην κρατική εφημερίδα Global Times, αποκαλώντας τον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο «φωνακλά» και «προσβλητικό».

Εδώ και μήνες, ο Τραμπ καταφέρεται κατά της Κίνας στις προεκλογικές του ομιλίες, δεσμευόμενος να επιβάλει δασμούς σε κατασκευασμένα στην Κίνα προϊόντα και να επαναφέρει τα εργοστάσια κατασκευής των δημοφιλών κινητών τηλεφώνων iPhone πίσω στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έφθασε στο σημείο να μιμηθεί την κινεζική προφορά στα αγγλικά σε προεκλογική του συγκέντρωση για να ειρωνευθεί τις διαπραγματευτικές μεθόδους Κινέζων επιχειρηματιών. Μέχρι πρότινος, το Πεκίνο αντιμετώπιζε με ψυχραιμία τη ρητορική του Τραμπ, υποβαθμίζοντας τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Το κύριο άρθρο της Global Times υποστηρίζει ότι ο Τραμπ «επέλεγε αρχικά να συμπεριφέρεται σαν παλιάτσος, στην προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών στο στρατόπεδό του». Αργότερα όμως, υποστηρίζει η κινεζική εφημερίδα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχασε τον έλεγχο του Τραμπ, ο οποίος μεταμορφώθηκε στον χειρότερο εφιάλτη του κομματικού κατεστημένου.

«Ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ανέβηκαν στην εξουσία μέσα από εκλογές, γεγονός που αποτελεί σημαντικό δίδαγμα για τη δυτική δημοκρατία», αναφέρει το κύριο άρθρο. Στην τελευταία του παράγραφο, το δημοσίευμα της Global Times προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να προσέξουν ώστε να μην καταστούν παράγοντας διεθνούς αποσταθεροποίησης, προτού κατηγορήσουν την Κίνα για εθνικισμό και τυραννία.

Την ίδια ώρα, βετεράνοι του φοιτητικού κινήματος της πλατείας Τιενανμέν κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ για τις πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες απέφυγε να θίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας, ο Τραμπ αποκάλεσε «ταραχές» τις διαδηλώσεις του 1989 υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιεναμέν, για να συνεχίσει λέγοντας ότι το «Κομμουνιστικό Κόμμα προσέφερε ισχυρή και ρωμαλέα απάντηση» δίνοντας τέλος στις διαδηλώσεις της 4ης Ιουνίου 1989. Μετά τα σχόλια αυτά, Κινέζοι αντικαθεστωτικοί συσπειρώθηκαν, κατηγορώντας τον Τραμπ για τη στήριξη που προσέφερε στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων και απαίτησαν την έκφραση συγγνώμης. «Το κινεζικό καθεστώς απολαμβάνει τη στιγμή αυτή. Είναι πανευτυχείς και γελάνε με την καρδιά τους. Γι’ αυτούς ο Τραμπ είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να αποδείξει στους Κινέζους τις ελλείψεις του δημοκρατικού πολιτεύματος», λέει ο Κινέζος αντικαθεστωτικός Ζου Φενγκσούο, που ζει στις ΗΠΑ.

Εμπνευση για σκίτσο

Ο αυτοεξόριστος σκιτσογράφος Ουάνγκ Λιμίνγκ, στέλεχος του φοιτητικού κινήματος το 1989, ο οποίος κατέφυγε στην Ιαπωνία, δημιούργησε σκίτσο αυτή την εβδομάδα ως απάντηση στις δηλώσεις του Τραμπ. Στο σκίτσο του Ουάνγκ, ο Τραμπ εμφανίζεται ως χειριστής άρματος μάχης το οποίο περνά πάνω από διαδηλωτή, με τον υποψήφιο για το χρίσμα να λέει: «Αυτό είναι το καλύτερο προϊόν που εισάγουμε από την Κίνα». Οι δηλώσεις του Τραμπ για την Κίνα έπαψαν έτσι να αντιμετωπίζονται αδιάφορα από τους Κινέζους αντικαθεστωτικούς και το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Παρά τις επιθέσεις αυτές, όμως, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε την Τετάρτη ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή