Πούτιν: Αν χρειαστεί καταρρίπτουμε οποιονδήποτε στόχο

Πούτιν: Αν χρειαστεί καταρρίπτουμε οποιονδήποτε στόχο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έχει αφήσει στη Συρία το τελευταίας γενεάς πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400 και δεν θα διστάσει να καταρρίψει «οποιονδήποτε στόχο» παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο, διεμήνυσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια έμμεση, πλην σαφή προειδοποίηση της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε το μήνυμα αυτό στην Αγκυρα στη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την επίσημη τελετή παρασημοφόρησης Ρώσων στρατιωτών που υπηρέτησαν πρόσφατα στη Συρία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο και στάθηκε αφορμή για την πρώτη δημόσια ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από την προ τριημέρου αιφνιδιαστική απόφασή του για επιστροφή του κύριου όγκου των ρωσικών στρατευμάτων στη Ρωσία.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει και την ισλαμική συριακή αντιπολίτευση να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, προκειμένου να ανακτήσει εδάφη που έχασε στο πεδίο της μάχης. «Εάν χρειαστεί, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει εκ νέου τις δυνάμεις της στην περιοχή, κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επιτυχίες του συριακού κυβερνητικού στρατού εναντίον του ISIS θα συνεχιστούν και ότι σύντομα θα απελευθερωθεί από τους τζιχαντιστές η Παλμύρα, «αυτό το μαργαριτάρι του παγκόσμιου πολιτισμού», όπως τη χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των τριών περιοχών της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων (YPG) ενέκριναν χθες διακήρυξη για τη δημιουργία συστήματος «αυτοδιαχειριζόμενων, ημιαυτόνομων ζωνών στη Συρία». Η διακήρυξη εγκρίθηκε από διάσκεψη εκπροσώπων των τριών ντε φάκτο αυτόνομων «καντονίων», η οποία έλαβε χώρα στην πόλη Ρμεϊλάν, με πρωτοβουλία του κουρδικού συριακού κόμματος PYD, ένοπλο τμήμα του οποίου αποτελεί η YPG.

Τη διακήρυξη αυτονομίας απέρριψε η κυβέρνηση της Δαμασκού, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει καμία νομική αξία», αλλά και η τουρκική κυβέρνηση για την οποία η δημιουργία μιας δεύτερης αυτόνομης κουρδικής περιοχής δίπλα από τα σύνορά της, έπειτα από εκείνη του Ιράκ, αποτελεί ανάθεμα. Εκπρόσωπος του PYD τόνισε, ωστόσο, ότι η «Ροτζάβα», δηλαδή η κατά πλειοψηφία κουρδική περιοχή της βόρειας Συρίας, δεν θα είναι ένα δεύτερο ιρακινό Κουρδιστάν, καθώς στη διοίκηση των τριών καντονίων εκπροσωπούνται όχι μόνον οι Κούρδοι αλλά και οι μειονότητες των Αράβων, των Τουρκμενίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων που ζουν στην περιοχή. Μάλιστα, η έγκριση της διακήρυξης καθυστέρησε κατά μία ημέρα, ώστε να δοθούν οι εγγυήσεις που ζητούσαν οι εν λόγω μειονότητες, ότι η αυτονομία των περιοχών τους δεν θα οδηγήσει σε απόσχιση από το ενιαίο συριακό κράτος.

Τέλος, η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθούσε να εξακριβώσει τη γνησιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο δημοσιογράφος Τζουμπέι Γιασούντα να έχει συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία και να εκλιπαρεί τη χώρα του να τον διασώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή