Κριτικάρει την τακτική του Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν

Κριτικάρει την τακτική του Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσει την τακτική επέκτασης των οικισμών κάλεσε το Ισραήλ ο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε να υπάρξει λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα.

“Η σταθερή και συστηματική πρακτική της κυβέρνησης του Ισραήλ στην επέκταση των οικισμών, στη νομιμοποίηση φυλακίων, αλλά και στην κατάληψη νέων εδαφών αποδυναμώνει κατά την άποψή μου, την προοπτική της λύσης των δύο κρατών,” δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Ισραηλινό Λόμπι ( American Israel Public Affairs Committee – AIPAC).

Παράλληλα, τόνισε ότι δε συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης του Ισραήλ ότι η επέκταση των οικισμών δε διασυνδέεται με τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Κατά την άποψη του Αμερικανού αντιπρόεδρου, η πορεία των εξελίξεων δείχνει ότι η προωθείται η λύση του ενός κράτους, την οποία και χαρακτήρισε ως “επικίνδυνη.” “Δεν υπάρχει κατά την περίοδο αυτή, η απαραίτητη πολιτική βούληση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να προχωρήσουν στη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων. Το γεγονός αυτό, είναι δραματικά απογοητευτικό,” τόνισε ο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ Ισραήλ υποοστηρίζει ότι σκοπεύει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του μεγάλα μπλοκ οικισμών, στο πλαίσιο επίτευξης μιας μελλοντικής συμφωνίας. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι που επιδιώκουν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, φοβούνται ότι η επέκταση των οικισμών θα τους εμποδίσει στην ουσία, να οριοθετήσουν αποτελεσματικά το κράτος τους. Η παλαιστινιακή πλευρά, θεωρεί επίσης, την επέκταση του προγράμματος των οικισμών από το Ισραήλ, ως μία από τις πιο σημαντικές αιτίες που προκάλεσαν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, το 2014.

Το αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη μελλοντική επίτευξη συμφωνίας έχει προκαλέσει μια αιματηρή έξαρση της βίας κατά το τελευταίο πεντάμηνο, την οποία το Ισραήλ αποδίδει στους ηγέτες των Παλαιστινίων, αλλά και στην επιρροή των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι η έξαρση της βίας πυροδοτείται από την έλλειψη οράματος και πραγματικής ελπίδας για την επίλυση του προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή