Τριγμοί στην κυβέρνηση Κάμερον ενόψει δημοψηφίσματος

Τριγμοί στην κυβέρνηση Κάμερον ενόψει δημοψηφίσματος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την «πιο εκρηκτική παραίτηση των τελευταίων 25 ετών» χαρακτήρισαν οι Financial Times την αποχώρηση από τη βρετανική κυβέρνηση του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, την Παρασκευή. Η ανοικτή αμφισβήτηση του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν θεωρείται καθοριστικό πλήγμα στις πρωθυπουργικές φιλοδοξίες του, προς όφελος του ευρωσκεπτικιστή δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά, στο πλευρό του Τζόνσον, στη μάχη υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Πρόκειται για ψηφοφορία μνημειώδους σημασίας που θα κρίνει τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τζον Μέιτζορ, ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Ερευνα του επιχειρηματικού συνδέσμου CBI έδειξε ότι το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας έως το 2020, στερώντας από τη βρετανική οικονομία 100 δισ. στερλίνες σε διάστημα τετραετίας. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 5% του ΑΕΠ, ενώ στο επίπεδο των απλών ανθρώπων σημαίνει ότι το 2020 οι βρετανικές οικογένειες θα έχουν στη διάθεσή τους 2.100-3.700 στερλίνες λιγότερες από ό,τι αν η χώρα παραμείνει στην Ε.Ε. «Η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα συνιστούσε ξεκάθαρο πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», είπε η γενική διευθύντρια του CBI Κάρολιν Φέρμπερν. «Η εξοικονόμηση που θα προέλθει από τη μείωση της συνεισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων είναι πολύ μικρότερη από τις αρνητικές επιπτώσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, το σοκ για τη βρετανική οικονομία θα είναι σοβαρό».

Το αισιόδοξο σενάριο της ανάλυσης που διενήργησε για το CBI η εταιρεία συμβούλων PwC προβλέπει και πάλι πλήγμα στο ΑΕΠ, αλλά της τάξης του 3%. Τα διαφορετικά σενάρια εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία η Βρετανία, μετά την έξοδό της, θα συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, που οπωσδήποτε θα προκύψουν.

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προξενήσει έντονη ανησυχία στους θιασώτες της παραμονής στην Ε.Ε., καθώς η υπονόμευση του Τζορτζ Οσμπορν από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών πλήττει την αξιοπιστία του πολιτικού που έχει αναλάβει να πείσει τους Βρετανούς για τα οικονομικά πλεονεκτήματα της παραμονής στην Ενωση. Κατά την παραίτησή του, ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ κατήγγειλε ως «αυθαίρετες» και «άδικες» τις περικοπές των επιδομάτων αναπηρίας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό τον οποίο παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Οσμπορν. Η κυβέρνηση έκανε πίσω, αποσύροντας το μέτρο και αναζητώντας ισοδύναμα, αλλά η ζημιά έγινε. Η δυσαρέσκεια βουλευτών των Συντηρητικών για τα διαδοχικά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει ο Οσμπορν αποκρυσταλλώθηκε στο σλόγκαν «Οποιοσδήποτε εκτός από τον Τζορτζ», ενώ στις εταιρείες στοιχημάτων οι πιθανότητες του Οσμπορν να διαδεχθεί τον Κάμερον εξανεμίστηκαν, την ίδια στιγμή που οι πιθανότητες του Μπόρις Τζόνσον εκτοξεύθηκαν. Η κυβέρνηση είχε προβλέψει πιθανές αντιδράσεις, και γι’ αυτό άλλα μέτρα που θα προξενούσαν μετά βεβαιότητας αναταραχή, όπως οι περικοπές συντάξεων, είχαν αφαιρεθεί από το προσχέδιο του προϋπολογισμού πριν αυτό παρουσιαστεί.

O Γκρέμι Ελις, διευθυντής της ιστοσελίδας Conservative Disability (Συντηρητικοί με αναπηρία), κατέστρεψε την ιστοσελίδα, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον πλέον να είναι κανείς ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία και υποστηρικτής του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όσοι προξένησαν κυβερνητική κρίση με αφορμή τα επιδόματα αναπηρίας είχαν περισσότερα στον νου τους από τη μοίρα των ατόμων με αναπηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή