Επιθέσεις με αγριότητα και συμβολισμό

Επιθέσεις με αγριότητα και συμβολισμό

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγο πριν από τις 8 το πρωί, στο κεντρικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών δύο βόμβες σχεδόν ταυτόχρονα εκρήγνυνται στην αίθουσα αναχωρήσεων. Η μία δίπλα στο café Starbucks, όπου νυσταγμένοι ταξιδιώτες παίρνουν τον καφέ τους πριν κάνουν check-in, και η δεύτερη δίπλα στο γκισέ της American Airlines. Παρότι όταν συνέβη το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο, μια από τις πρώτες κινήσεις που είχαν γίνει ήταν να κλείσει το μετρό στις Βρυξέλλες, χθες δεν έγινε κάτι τέτοιο. Πριν περάσει μία ώρα από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, στον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ εκρήγνυται τρίτη βόμβα. Απολογισμός: τουλάχιστον 34 νεκροί και 230 τραυματίες. Δύο «πιθανόν» ήταν οι βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ ένας τρίτος ύποπτος «αναζητείται», καθώς οι βελγικές αρχές ψάχνουν έναν άνδρα που απεικονίζεται σε μια φωτογραφία να περπατάει μαζί με άλλους δύο υπόπτους που, όπως όλα δείχνουν, ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. «Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρέντερικ φαν Λέου. Κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι, σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου.

Οι επιθέσεις έγιναν τέσσερις ημέρες αφότου οι βελγικές αρχές είχαν συλλάβει τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Η ανακούφιση που κυριαρχούσε τις προηγούμενες μέρες όμως σύντομα εξατμίστηκε και η σκέψη ότι η πόλη έχει γίνει κέντρο τρομοκρατών επικρατεί στο μυαλό πολλών. «Το γεγονός ότι ο Αμπντεσλάμ κρυβόταν σε μια γειτονιά στις Βρυξέλλες για τέσσερις μήνες και δεν τον κατέδωσε κανείς από την περιοχή πρέπει να μας προβληματίσει για τα δίκτυα τρομοκρατών και πόσο έχουν επεκταθεί ακόμα και στην πόλη μας», λέει η Σιλβί Ντεβίν στην «Κ».

Συγχρόνως, αυτό που τρομάζει κατοίκους των Βρυξελλών είναι ότι οι χθεσινές επιθέσεις έγιναν παρόλο που οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, από το χτύπημα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν πολύ αυξημένες. Ιδιαίτερα ο στρατός φύλασσε τα βασικά ευρωπαϊκά κτίρια και τις πρεσβείες οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον σταθμό Μάλμπεκ.

Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η επιλογή του σταθμού μετρό αλλά και της ώρας του χτυπήματος δεν ήταν τυχαία. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι αυτός που μεταφέρει τους περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη δουλειά τους, η οποία ξεκινάει περίπου την ώρα της έκρηξης. «Σαφώς ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα με την επιλογή του συγκεκριμένου σταθμού, ότι η καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται υπό επίθεση», λέει ένας κάτοικος Βρυξελλών στην «Κ», που δεν θέλησε, τρομαγμένος ων, να αποκαλύψει το όνομά του. Ενας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις επιθέσεις. «Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία, στην περιοχή των Βρυξελλών Σάερμπεκ, οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία. Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Από το πρωί ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ είχε κάνει έκκληση στους κατοίκους της πόλης να μην κινούνται και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Μέχρι τις πέντε το απόγευμα η κυκλοφορία στην πόλη ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ ολόκληρα τετράγωνα γύρω από τα ευρωπαϊκά κτίρια ήταν αποκλεισμένα ακόμα και για πεζούς. Κυριαρχούσε μια ανατριχιαστική ησυχία την οποία διέκοπταν οι συνεχείς σειρήνες περιπολικών και ασθενοφόρων, αλλά και ο δυνατός ήχος των ελικοπτέρων που περιπολούσαν συνεχώς από ψηλά.

Οι χθεσινές επιθέσεις ενδέχεται να προκαλέσουν φόβους στους κατοίκους των Βρυξελλών ότι η πόλη τους έχει μετατραπεί σε έδαφος πρόσφορο για εγχώριους τρομοκράτες, που ενώ έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στις Βρυξέλλες, απέχουν πολύ από το να έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία. «Αγαπώ τη ζωή που ζω στις Βρυξέλλες. Δεν θέλω να το αλλάξουμε αυτό», δήλωσε ο Ρ. Βέρβουρντ, υπουργός της Περιφέρειας των Βρυξελλών, σε συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα. «Ζώντας μαζί είναι μια επιλογή αλλά και μια πάλη, και αυτή η συμβίωση δέχθηκε επίθεση σήμερα», είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να τονίσει ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική στις Βρυξέλλες απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει οι κάτοικοί της μέχρι τώρα.

Οι κάτοικοι των Βρυξελλών στράφηκαν στο Twitter για να προσφέρουν στους πληγέντες της βελγικής πρωτεύουσας χώρους φιλοξενίας και τρόπο μετακίνησης μετά τις επιθέσεις. Το εμπορικό επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι τα ξενοδοχεία θα παράσχουν δωρεάν δωμάτια σε οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ειδικός λογαριασμός στο Twitter με τίτλο Brussels Lift, που έχει στόχο να δώσει πρακτική βοήθεια και να συνδέσει όσους πρέπει να μετακινηθούν με οδηγούς που διαθέτουν ελεύθερες θέσεις στα οχήματά τους.

 

Δείτε το χρονικό των εξελίξεων:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή