Μείωση των αφίξεων στη Γερμανία

Μείωση των αφίξεων στη Γερμανία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδρομή της Λιβύης για Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς μετά τον σταδιακό αποκλεισμό του βαλκανικού διαδρόμου. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία τα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων έχουν πληθώρα κενών θέσεων, καθώς οι αφίξεις έχουν πέσει κατακόρυφα.

Οι αφίξεις στη Βαυαρία είναι μόλις 5.280 από την αρχή του μήνα, αριθμός υποδιπλάσιος των ημερήσιων αφίξεων του Δεκεμβρίου. Τον Ιανουάριο μπήκαν στη Βαυαρία, την κύρια πύλη εισόδου στη Γερμανία, 74.677 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η μείωση είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο, με 41.600 αφίξεις.

Στη Θουριγγία πάνω από 80% των θέσεων στα κέντρα πρώτης υποδοχής είναι πλέον κενές, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό στη Σαξονία. Πολλοί δήμοι χρησιμοποιούν και πάλι για αθλητικές δραστηριότητες τα κλειστά γυμναστήρια,τα οποία είχαν μετατρέψει σε καταλύματα εκτάκτου ανάγκης. Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές περιφερειακές διαφορές, καθώς μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο, που ελκύουν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, εξακολουθούν να έχουν σημαντικά προβλήματα στην εξεύρεση των κατάλληλων χώρων. Επίσης, δυσκολίες υπάρχουν στο επόμενο στάδιο, της μεταφοράς των νεοαφιχθέντων σε κανονικά διαμερίσματα, τα οποία ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις σπανίζουν.

Παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες υποδοχής 1,14 εκατομμυρίου ανθρώπων (τόσοι έμειναν στη Γερμανία από τα 2 εκατομμύρια που έφθασαν στη χώρα πέρυσι), πολιτικοί που είχαν ζητήσει «φρένο» στις αφίξεις εκφράζουν την ικανοποίησή τους. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στις συνθήκες που επικρατούν για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα και στις επικρίσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά το ενδιαφέρον είναι μικρότερο από τη στιγμή που το επίκεντρο της κρίσης μεταφέρθηκε μακριά από τα γερμανικά σύνορα. Στον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβλέπονται δαπάνες 10 δισ. για τους πρόσφυγες, ποσό που δεν καθορίζεται από τις ανάγκες αλλά από την πολιτική προτεραιότητα του υπουργού Οικονομικών για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Συνάδελφοί του, όπως ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελμαρ Μπροκ, θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα προσφύγων, αυτή τη φορά από τη Λιβύη. «Γνωρίζουμε ότι το ισλαμικό κράτος έχει καταλάβει λιμάνια στη Λιβύη και θέλει να κάνει τη δουλειά των διακινητών», είπε ο Μπροκ, ζητώντας μεγαλύτερη ενεργοποίηση της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο.

O Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καταγράψει ελαφρά άνοδο του αριθμού των διασχίσεων από τη Λιβύη φέτος, αλλά αυτές δεν δείχνουν αλλαγή διαδρομής. «Φέτος ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καταγράψει 13.700 αφίξεις στην Ιταλία, 3.600 περισσότερες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι», είπε ο συντονιστής του ΙΟΜ για τη Μεσόγειο, Φεντερίκο Σόντα. «Μέχρι στιγμής αυτό δεν σχετίζεται με τη συριακή κρίση, πρόκειται κυρίως για ανθρώπους από τη Δυτική Αφρική και από το Κέρας της Αφρικής. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράψαμε μόλις έξι Σύρους».

Ο Σόντα περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση όσων κατορθώνουν να φθάσουν στην Ιταλία. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν σε πολύ κακή κατάσταση εξαιτίας της βίας που έχουν υποστεί από τους διακινητές. Είναι συγκλονιστικό ότι λαμβάνουμε συστηματικά αναφορές βιασμού γυναικών από τους διακινητές στην παραλία πριν από την αναχώρηση», είπε.

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μπάρμπαρα Μολινάριο, δήλωσε ότι η σύσταση του πληθυσμού που φθάνει από τη Λιβύη φέτος «είναι ίδια με πέρυσι, δεν είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί που πάνε μέσω Ελλάδας. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει αλλαγή διαδρομής, αν και δεν αποκλείουμε ότι μπορεί να συμβεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή