Το ταξίδι προς τον όλεθρο της τζιχάντ

Το ταξίδι προς τον όλεθρο της τζιχάντ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία ενός Βέλγου εφήβου, του Γεγούν Μποντίνκ, που προσηλυτίστηκε στο ισλάμ, ασπάστηκε την πιο ακραία εκδοχή του, πήγε στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών και οκτώ μήνες αργότερα γύρισε πίσω και περιέγραψε στις Αρχές τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, αποκαλύπτει πολλά για το ταξίδι νέων ανθρώπων προς τον όλεθρο της τζιχάντ. Οι δράστες των επιθέσεων της Τρίτης είχαν πιθανότατα περάσει από αντίστοιχες φάσεις ριζοσπαστικοποίησης, αλλά στη δική τους περίπτωση, δεν υπήρχε επιστροφή.

Μακροσκελές άρθρο του Μπεν Τάουμπ στο περιοδικό Νιου Γιόρκερ, βασισμένο σε πολλαπλές συνεντεύξεις με τον Μποντίνκ και τον πατέρα του, Ντιμίτρι, περιγράφει έναν έφηβο σε προσωπική κρίση, ο οποίος άλλαξε σχολείο λόγω της αδυναμίας του στα μαθηματικά, χώρισε από την κοπέλα του και «έπεσε σε μια προσωπική μαύρη τρύπα», αναζητώντας απεγνωσμένα στηρίγματα.

Εγινε μουσουλμάνος την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού του 2011, σε τζαμί της Αμβέρσας στο οποίο οι προσευχές γίνονταν στα ολλανδικά. Ο ιμάμης Σουλεϊμάν Βαν Ιλ ήταν σχετικά μετριοπαθής, τονίζοντας στα κηρύγματά του τη φιλανθρωπία και τους πέντε πυλώνες του ισλάμ. Πολύ σύντομα όμως και παρά τις αντιρρήσεις του ιμάμη Φαν Ιλ, ο νεαρός Μποντίνκ δέχθηκε την πρόσκληση ενός γείτονα να πάει στα γραφεία της οργάνωσης Sharia4Belgium, όπου ο ιεροκήρυκας Φουάντ Μπελκασέμ ζητούσε τη μετατροπή του Βελγίου σε ισλαμικό χαλιφάτο.

Η ευκολία με την οποία ο Μποντίνκ πίστεψε την εκδοχή «χωρίς διαστρεβλώσεις, περικοπές ή ερμηνείες» του Κορανίου που του προσέφερε ο Μπελκασέμ σχετίζεται με το κενό ισλαμικών γνώσεων που είχε ώς τότε (θρησκευτικές γνώσεις για τον χριστιανισμό πρέπει να διέθετε, εφόσον φοιτούσε ώς τα 15 σε καθολικό σχολείο). Μελετητές του φαινομένου επισημαίνουν ότι οι προσήλυτοι και αυτοί που μόλις ανακάλυψαν την πίστη, βρίσκονται έξω από τις παραδοσιακές ιεραρχίες του ισλάμ και δυσκολεύονται περισσότερο να αμφισβητήσουν κάποιον που εμφανίζεται ως αυθεντία στα θρησκευτικά ζητήματα.

Στα εντατικά σεμινάρια τζιχαντισμού του Μπελκασέμ, ο κόσμος χωριζόταν σε δύο κατηγορίες, μουσουλμάνους και άπιστους. Οταν οι γονείς του Μποντίνκ ρώτησαν πού περνάει τόσο πολύ χρόνο, εκείνος απάντησε ότι παίζει βιντεοπαιχνίδια με φίλους του. Ο πατέρας του, ωστόσο, ανακάλυψε πολύ σύντομα τι συνέβαινε και ζήτησε από την αστυνομία να τον βοηθήσει να βγάλει τον γιο του από την οργάνωση. Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να κάνει κάτι, ενώ η ψυχολόγος στο σχολείο του ήταν αδύνατο να ασκήσει οποιαδήποτε επιρροή πάνω του, εφόσον δεν ήξερε ούτε πού πέφτει η Μέκκα.

Το 2012, ο Μπελκασέμ συνελήφθη για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους μαθητές του από το να μεταβούν μαζικά στη Συρία. Ο Μποντίνκ τους ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2013, με την προσδοκία ότι σύντομα θα γίνει «μάρτυρας» και θα πάει στον παράδεισο. «Οι καλές πράξεις σβήνουν τις κακές και η τζιχάντ είναι η καλύτερη απ’ όλες», πίστευε.

Βρήκε τους φίλους του σε μία βίλα με πισίνα στα περίχωρα του Χαλεπίου και στην αρχή του φάνηκε περίεργο που όλοι κρατούσαν όπλα. Μία από τις κύριες ασχολίες τους ήταν να πιάνουν Σύρους πολίτες ομήρους και να τους εκτελούν αν οι οικογένειές τους δεν κατέβαλαν λύτρα 70.000 ευρώ.

Την ενδέκατη μέρα που ο Μποντίνκ βρισκόταν στη Συρία, οι φίλοι του τον έδεσαν και τον έβαλαν σε ένα κελί χωρίς να του πουν τον λόγο. Αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι είχε χτυπήσει την πόρτα της βίλας ο Ντιμίτρι, ο οποίος είχε κατορθώσει, διασυνδεόμενος με δημοσιογράφους που γνώριζαν την περιοχή, να βρει το κατάλυμα της οργάνωσης «Ιερό συμβούλιο Μουτζαχεντίν», στην οποία ήταν γνωστό ότι μετείχαν και ξένοι μαχητές. Η επίσκεψη του Ντιμίτρι έπεισε τους Βέλγους τζιχαντιστές ότι ο Μποντίνκ ήταν κατάσκοπος. Ακόμη δεν μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί δεν τον εκτέλεσαν, παρά μόνο τον κράτησαν φυλακισμένο επί μήνες, μέχρις ότου οι όροι κράτησής του χαλάρωσαν τόσο πολύ ώστε να κατορθώσει να διαφύγει και να τηλεφωνήσει στον πατέρα του, ο οποίος πήγε στην Τουρκία για να τον «μαζέψει».

Καταδίκες

Η δίκη της Sharia4Belgium τελείωσε στις 11 Φεβρουαρίου 2015 με απόφαση χαρακτηρισμού της ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Παρά τη συνεργασία του με τις αρχές, ο Μποντίνκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 μηνών με αναστολή, ενώ ο Μπελκασέμ καταδικάστηκε σε δωδεκαετή κάθειρξη. «Ξέρετε πόσες δυνατότητες υπάρχουν στη φυλακή;» είχε πει παλαιότερα ο ιεροκήρυκας του μίσους. «Ολοι οι φυλακισμένοι είναι ενάντια στο σύστημα. Και οι άπιστοι και οι μουσουλμάνοι. Εχουμε πολλή δουλειά. Θα είναι υπέροχα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή