Πολύτιμη η ανακατάληψη της Παλμύρας

Πολύτιμη η ανακατάληψη της Παλμύρας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποστηριζόμενες από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, οι δυνάμεις του συριακού κυβερνητικού στρατού συνεχίζουν την καταδίωξη των τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ύστερα από την ανακατάληψη της Παλμύρας, την Κυριακή.

Η απελευθέρωση της ιστορικής πόλης με τα παγκοσμίως διάσημα αρχαία μνημεία, ύστερα από μια εντατική εκστρατεία που διήρκεσε τρεις εβδομάδες, συνιστά ένα από τα πλέον οδυνηρά πλήγματα που έχει υποστεί το Ισλαμικό Κράτος από το καλοκαίρι του 2014, οπότε ανακήρυξε «χαλιφάτο» σε μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ. Για το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, η ανακατάληψη της Παλμύρας, που είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο του 2015, αποτελεί νίκη βαρύνουσας σημασίας όχι μόνο στο συμβολικό αλλά και στο επιχειρησιακό πεδίο. Ο έλεγχος της πόλης –μια στρατηγικής σημασίας όαση στην καρδιά της ερήμου– δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για μελλοντικές εκστρατείες με στόχο την εκπόρθηση του Ισλαμικού Κράτους από το Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα, οιονεί πρωτεύουσα του ισλαμικού χαλιφάτου. Ηδη από χθες η ρωσική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών στη βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Παλμύρα με το Ντέιρ αλ Ζορ, δίνοντας μια πρόγευση των αναμενόμενων εξελίξεων.

Με δηλώσεις του από το Αμάν της Ιορδανίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» εξέλιξη την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την Παλμύρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι θα γίνει εφικτή η αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων που υπέστησαν καταστροφές από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Αρκετά αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο διευθυντής της υπηρεσίας Συριακών Αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, σύμφωνα με την οποία το 80% των μνημείων της Παλμύρας βρίσκεται σε «καλή κατάσταση». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για το έργο της αποκατάστασης και αναγνώρισε ότι ορισμένα διάσημα μνημεία, όπως ο Ναός του Βήλου και η Αψίδα του Θριάμβου, υπέστησαν ανεπανόρθωτες καταστροφές. Περισσότερο απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Ανί Σαρτρ Φοριά, μέλος της επιτροπής που συνέστησε η UNESCO για την προστασία των μνημείων της Παλμύρας το 2013. «Αμφιβάλλω ζωηρά κατά πόσο είναι δυνατό, ακόμη και αν υπάρξει η αναγκαία διεθνής βοήθεια, να αποκατασταθούν οι καταστροφές στην Παλμύρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και εκθέματα που δεν έγινε δυνατό να απομακρυνθούν έγκαιρα από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti ότι ο διοικητής της CIA, Τζον Μπρέναν, έθεσε ζήτημα απομάκρυνσης του προέδρου Ασαντ από την εξουσία κατά τις συζητήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα, στις αρχές Μαρτίου.

Οι εξελίξεις στο συριακό πρόβλημα αποτέλεσαν το αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες οι πρόεδροι των δύο κυριότερων συμμάχων της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Οπως ανακοινώθηκε χθες από το Κρεμλίνο, Βλαντιμίρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί συμφώνησαν στην ανάγκη να τηρηθεί η εκεχειρία και να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Συριακό, χωρίς όμως να εξασθενίσει «η μάχη κατά των τρομοκρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή