ΗΠΑ: Πολιτικά ενισχυμένος ο Μπέρνι Σάντερς έναντι της Χίλαρι Κλίντον

ΗΠΑ: Πολιτικά ενισχυμένος ο Μπέρνι Σάντερς έναντι της Χίλαρι Κλίντον

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πολιτικά ενισχυμένος από τις νίκες που κατέγραψε στους προκριματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς ελπίζει στην τελική θετική έκβαση της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι διαθέτει την πολιτική δυναμική που μπορεί να του εξασφαλίσει την υποστήριξη των κέντρων εξουσίας του κόμματος στον αγώνα του κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Σάντερς επικράτησε με ευκολία στους προκριματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Αλάσκα, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, αλλά και τη Χαβάη. Οι τελευταίες δηλώσεις του δείχνουν τη στόχευσή του προκειμένου ν' ανατρέψει την ηγετική πορεία της Κλίντον και τελικά να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτούνται ώστε να επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες, ο Σάντερς τονίζει ότι οι Δημοκρατικοί “υπερεκλέκτορες” που μπορούν ν' αλλάξουν την υφιστάμενη δυναμική στους προκριματικούς κύκλους, μπορούν να τον υποστηρίξουν, καθώς μερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από την Κλίντον, να νικήσει έναν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

“Η πολιτική δυναμική είναι με το μέρος μας. Πολλοί από τους υπερεκλέκτορες είναι ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τη στάση τους με τη Χίλαρι Κλίντον,” δήλωσε Γερουσιαστής από το Βερμόντ σε πολιτικό εκομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Ποσοστό 85% των ψήφων που θα εκλέξουν τον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαδέλφεια (25-28 Ιουλίου) προσδιορίζεται από τους προκριματικούς κύκλους που διεξάγονται στις πολιτείες των ΗΠΑ. Το υπόλοιπο 15% επιλέγεται από ισχυρούς πολιτευτές, που μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση και οποίοι μπορούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα σε μια οριακή προκριματική αναμέτρηση. Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται οι ηγέτες των Δημοκρατικών, οι εκλεγμένοι Γερουσιαστές, τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και οι κυβερνήτες πολιτειών των Δημοκρατικών.

Μετά τα αποτελέσματα του Σαββάτου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ηγείται της διαδικασίας με λιγότερους από 300 εκλέκτορες επί του συνόλου 2.382 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική εκλογή της για το προεδρικό χρίσμα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, συνυπολογίζοντας τους υπερεκλέκτορες, η Κλίντον έχει την υποστήριξη 1.712 εκλεκτόρων, ενώ ο Σάντερς 1.004 υπερεκλεκτόρων (RealClearPolitics.com).

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ θα πρέπει να κερδίσει άνω των 2/3 από τους εκλέκτορες που απομένουν προκειμένου να φτάσει την Κλίντον. Ωστόσο, με δεδομένο το εκλογικό σύστημα των Δημοκρατικών, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να κερδίζει εκλέκτορες ακόμη και στις πολιτείες που νικάει ο Σάντερς.

Δημοσκόπηση της παραπάνω αναφερόμενης ιστοσελίδας δίνει στον Σάντερς ελάχιστο προβάδισμα έναντι της Κλίντον, στο υποτειθέμενο σενάριο που θα ήταν αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σάντερς υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του κόμματος στις πολιτείες που έχει νικήσει θα δεχτούν πολιτική πίεση να τον υποστηρίξουν, είτε έχουν υποσχεθεί στην Κλίντον την υποστήριξή τους είτε όχι. “ Οι υπερεκλέκτορες θα πρέπει να λάβουν μία δύσκολη απόφαση,” δήλωσε ο Σάντερς στην εκπομπή “This Week With George Stefanopoulos,” του τηλεοπτικού καναλιού ABC.

Το Δημοκρατικό Κόμμα υιοθέτησε το σύστημα των υπερεκλεκτόρων στις αρχές της δεκαετίας του '80, προκειμένου να δώσει μεγαλύτερο έλεγχο της προκριματικής διαδικασίας, στους ηγέτες του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή