Σοβαρή εμπλοκή στην ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ – Noble

Σοβαρή εμπλοκή στην ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ – Noble

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιές άναψε στο Ισραήλ η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει μεγάλη σύμβαση με αμερικανική πολυεθνική για την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της χώρας. Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε παρουσιαστεί ο ίδιος στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο για να υπερασπιστεί την προτεινόμενη συμφωνία.

Τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση Νετανιάχου κατέληξε σε συμφωνία με κοινοπραξία της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Noble και της ισραηλινής Delek για την εκμετάλλευση του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφάνισε αυτή τη συμφωνία ως εκ των ων ουκ άνευ για την κατάκτηση ενεργειακής αυτάρκειας.

Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη σύμβαση, κρίνοντας απαράδεκτο τον όρο που εμποδίζει την τροποποίησή της τουλάχιστον για μία δεκαετία. Οι δικαστές θεώρησαν ότι καμία κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να δεσμεύει το έθνος για τόσο μεγάλο διάστημα και έδωσαν προθεσμία ενός έτους στον κ. Νετανιάχου προκειμένου να επανέλθει με αναθεωρημένο σχέδιο σύμβασης. Σε διαφορετική περίπτωση, το έργο, προϋπολογισμού πέντε έως έξι δισ. δολαρίων, θα ακυρωθεί.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ορθή και ενθαρρυντική», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση. Αντίθετα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η απόφαση είναι «επιβλαβής» για τα συμφέροντα του Ισραήλ και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «θα βρει άλλους τρόπους» για να ισοσταθμίσει τις απώλειες. Τη δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη εξέφρασε η διοίκηση της Νoble.

Η περιπλοκή στη συμφωνία της Noble με το Ισραήλ ενδέχεται να έχει παράπλευρες επιπτώσεις στην Κύπρο, καθώς η αμερικανική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένο «οικόπεδο» φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή εξέλιξη, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι «αφορά μια άλλη χώρα», προσθέτοντας όμως ότι η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά την όλη υπόθεση, «στον βαθμό που επηρεάζει την Κύπρο».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακάλεσε, τελικά, τον διορισμό του Ντάνι Νταγιάν ως πρεσβευτή της χώρας στη Βραζιλία, καθώς η τελευταία αρνούνταν επί επτά μήνες να δεχθεί τα διαπιστευτήριά του, επειδή ο Ισραηλινός διπλωμάτης υπήρξε πρόεδρος συμβουλίου εποίκων στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή