Αβέβαιη η συμφωνία για δεδομένα Ε.Ε. – ΗΠΑ

Αβέβαιη η συμφωνία για δεδομένα Ε.Ε. – ΗΠΑ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την εφαρμογή της φιλόδοξης διατλαντικής συμφωνίας για τη συλλογή ηλεκτρονικών δεδομένων απειλεί η εκδίκαση τριών υποθέσεων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Cour de justice de l’Union européenne). Στις 2 Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν ευρεία συμφωνία, ύστερα από δύο έτη σκληρών διαπραγματεύσεων, η οποία εγγυάται ότι η μεταβίβαση ηλεκτρονικών δεδομένων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ θα υπακούει σε αυστηρούς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να μεταβιβάζουν δεδομένα σε αμερικανικές υπηρεσίες, μόνο εφόσον τηρούν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τη μεταβίβαση δεδομένων μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών.

Ωστόσο, η προηγούμενη τέτοια διατλαντική συμφωνία, με τίτλο «Ασφαλές Λιμάνι», είχε ακυρωθεί από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν προστατεύει σε ικανό βαθμό τα προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις του φυγάδα πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν. Το Δικαστήριο της Ε.Ε. πρόκειται να εξετάσει τρεις υποθέσεις. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά για την ανταλλαγή δεδομένων επιβατών αεροπορικών πτήσεων, ενώ οι άλλες δύο έχουν να κάνουν με τη διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από εταιρείες. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου, το μέλλον της συμφωνίας θα είναι αβέβαιο, καθώς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δεν αναμένεται να την εγκρίνουν. REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή