Xάνει έδαφος το Brexit στη Βρετανία

Xάνει έδαφος το Brexit στη Βρετανία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υποχώρηση σε σχέση με τον περασμένο μήνα εμφάνισαν τα ποσοστά όσων προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με νέα σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ipsos MORI να εμφανίζει το ποσοστό του «Μέσα στην Ε.Ε.» να βρίσκεται στο 49%, από 54% τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό όσων ετοιμάζονται να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ενωση σημείωσε άνοδο πέντε ποσοστιαίων μονάδων την ίδια περίοδο, για να φθάσει στο 41%, από 36%.

Η δημοσκόπηση ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου διεξήχθη μεταξύ 19 και 22 Μαρτίου και δεν αντικατοπτρίζει έτσι την πρόθεση ψήφου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου, που προκάλεσαν τον θάνατο 35 ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας Μαρκ Κάρνεϊ, παρά τις προηγούμενες προσπάθειές του να παραμείνει εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι το δημοψήφισμα για το Brexit αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική σταθερότητα. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ενωση, σύμφωνα με την έκθεση, η στερλίνα θα χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της, οι τράπεζες θα περιορίσουν δραστικά την πιστωτική τους ικανότητα και η Βρετανία θα δυσκολευθεί σημαντικά να εξυπηρετήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της.

«Η χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη ροή επενδύσεων από το εξωτερικό. Οι ροές αυτές έχουν συνεισφέρει στην εξυπηρέτηση του χρέους του δημοσίου τομέα, αλλά και στην ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, καθώς και αυτού των ακινήτων. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα, ενόψει του δημοψηφίσματος, απειλεί να δοκιμάσει σκληρά τη ρευστότητα των αγορών μας. Την ίδια στιγμή, ένα Brexit μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την Ευρωζώνη, πλήττοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές», αναφέρει η έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή