«Στη Γαλλία υπάρχουν 100 γειτονιές σαν το Μόλενμπεκ»

«Στη Γαλλία υπάρχουν 100 γειτονιές σαν το Μόλενμπεκ»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που μεταφέρει στο κοινό δίκαιο κάποια από τα μέτρα που έως τώρα επιτρέπονταν μόνο μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης παρουσίασε στη γαλλική Γερουσία η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς. Στη χώρα έχει ξεσπάσει διαμάχη μετά τη δήλωση του υπουργού Κοινοτήτων Πατρίκ Κανέρ περί «100 Μόλενμπεκ».

Ο νέος νόμος επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τις νυχτερινές αστυνομικές έρευνες σε σπίτια υπόπτων, την κράτηση ατόμων μέχρι τέσσερις ώρες για εξακρίβωση στοιχείων και την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε τζιχαντιστές που επιστρέφουν από τη Συρία, χωρίς οι Αρχές να έχουν κάποιο επιπλέον στοιχείο σε βάρος τους.

Επίσης, αυξάνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται στους αστυνομικούς να κάνουν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων και εξαιρούνται οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί καλής διαγωγής κρατουμένων και πρόωρης αποφυλάκισης.

Αρση εκτάκτου ανάγκης

«Ο νόμος αυτός θα επιτρέψει την άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης», είπε ο εισηγητής Μισέλ Μερσιέ, αν και σε αυτή την περίπτωση η έννοια της άρσης συγχέεται με την έννοια της μονιμοποίησης. Το καθεστώς αυτό επεβλήθη στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Οι επιθέσεις αυτές σχεδιάστηκαν στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, μια συνοικία με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, νεανική ανεργία 42% και μέσο εισόδημα 9.800 ευρώ. «Γνωρίζουμε ότι σήμερα στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 100 γειτονιές με δυναμική που ομοιάζει με το Μόλενμπεκ», είπε ο Πατρίκ Κανέρ, υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές βρήκαν γόνιμο έδαφος σε ένα μέρος όπου υπάρχει «τεράστια συγκέντρωση φτώχειας και ανεργίας, μαφιόζικο σύστημα “μαύρης” οικονομίας και απουσία κρατικών δομών».

Τα σχόλια του Γάλλου υπουργού έγιναν ευμενώς δεκτά από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, ενώ καταγγέλθηκαν από ειδικούς. «Επιτέλους, ένας υπουργός σηκώνει το πέπλο που καλύπτει τα μάτια και το στόμα και λέει αλήθειες», είπε ο υπ’ αριθμόν 2 του ξενοφοβικού κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Ο Ρενό Επστέν, ειδικός στις Αστικές Κοινότητες στο Πανεπιστήμιο της Νάντης, κατηγόρησε τον Κανέρ ότι «προώθησε ακριβώς αυτό που υποτίθεται ότι το υπουργείο του καταπολεμά: την αντίληψη ότι οι φτωχές συνοικίες αποτελούν απειλή». Πολλοί Γάλλοι τζιχαντιστές προέρχονταν από μεσοαστικές οικογένειες και ζούσαν άνετη ζωή πριν ασπαστούν την πιο ακραία μορφή του Ισλάμ και φύγουν για τη Συρία.

«Αν συγκρίνουμε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, θα βρούμε γαλλικές γειτονιές που μοιάζουν με το Μόλενμπεκ, στο επίπεδο της φτώχειας και της ανεργίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αυτόματη και ευθύγραμμη σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και στην ύπαρξη ομάδων που διαδίδουν την τζιχαντιστική ιδεολογία», σημείωσε ο Αντουάν Ζαρντέν του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σιάνς Πο στο Παρίσι.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει καθορίσει 80 «ζώνες προτεραιότητας» για τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι «ζώνες αυξημένου ενδιαφέροντος» φθάνουν τις 1.300. Πρόκειται κυρίως για υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού και της Μασσαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή