«Σιδηροδέσμιες» Ισραηλινές σύζυγοι από το εβραϊκό δίκαιο

«Σιδηροδέσμιες» Ισραηλινές σύζυγοι από το εβραϊκό δίκαιο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μία από τις «σιδηροδέσμιες» Ισραηλινές, τις εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες γυναίκες που αδυνατούν να πάρουν διαζύγιο από τους συζύγους τους και οι οποίες δεν μπορούν να αποτινάξουν τα δεσμά του γάμου από πάνω τους λόγω του ιουδαϊκού δικαίου. Η τριαντάχρονη μητέρα δύο παιδιών δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μάχεται, όπως εκατοντάδες άλλες, να πάρει διαζύγιο σε μια χώρα όπου πρέπει ο άνδρας να δώσει άδεια στη γυναίκα του για να φύγει. Η περίπτωσή της, ωστόσο, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας όταν ο σύζυγός της, ο Οντέντ Γκουέζ, βρέθηκε στο στόχαστρο του ραβινικού δικαστηρίου, λόγω της άρνησής του να δώσει διαζύγιο.

«Ζητάω διαζύγιο εδώ και τέσσερα χρόνια, και το ραββινικό δικαστήριο του ζήτησε να μου το δώσει εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε η νεαρή μητέρα σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητώντας να μην γνωστοποιηθεί το όνομά της. Στόχος της είναι «να ανακτήσει την ελευθερία της το συντομότερο δυνατό».

Ο έγγαμος βίος στο Ισραήλ στηρίζεται στο ιουδαϊκό δίκαιο, το οποίο απαιτεί από τον άνδρα να δώσει άδεια προκειμένου η σύζυγός του να χωρίσει. Αν η γυναίκα αποκτήσει παιδί με άλλον άνδρα, χωρίς επίσημο διαζύγιο, τότε το παιδί θεωρείται αγνώστου πατρός και δεν μπορεί να παντρευτεί. Το ραββινικό δικαστήριο στην περίπτωση του Γκουέζ προσπάθησε να τον εξωθήσει να δώσει διαζύγιο, ουσιαστικά αποκηρύσσοντάς τον. Ταυτόχρονα, έδωσε την άδεια κοινοποίησης της απόφασης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είχε απαιτήσει η σύζυγός του, ενώ ζήτησε και προσπάθησε να τον καταστήσει αποσυνάγωγο διανέμοντας στα μέσα ακόμα και τη φωτογραφία του. «Δεν μπορεί να συμμετέχει στην καθημερινή προσευχή, ούτε να ψέλνει το καντίς (την προσευχή για τους νεκρούς) στη συναγωγή όταν πεθάνει κάποιος δικός του εφόσον εξακολουθεί να αγνοεί το αίτημα των ραβίνων και αρνείται να δώσει διαζύγιο στη σύζυγό του», αναφέρει η σχετική εντολή.

Σήμερα υπάρχουν 131 «σιδηροδέσμιες» γυναίκες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαζυγίου οι οποίες εκκρεμούν στο ραββινικό δικαστήριο, ενώ κάθε χρόνο χορηγούνται περίπου έντεκα χιλιάδες διαζύγια στο Ισραήλ, αναφέρει ο επικεφαλής των ραββινικών δικαστηρίων Σιμόν Γιαακομπί. Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις όπου το δικαστήριο έχει διατάξει τον άνδρα να χορηγήσει διαζύγιο στη σύζυγό του και, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, ο πραγματικός αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Αλίζα Τσέλις, της οργάνωσης «Γιαντ Λίσα», που δίνει νομικές συμβουλές στις «σιδηροδέσμιες» γυναίκες, υποστηρίζει ότι δέχεται περισσότερα από έξι χιλιάδες αιτήματα βοηθείας ετησίως.

Η υπόθεση Γκουέζ, πάντως, υποδεικνύει την τεράστια επιρροή που έχουν τα ραββινικά δικαστήρια στην καθημερινότητα των Ισραηλινών. Αυτά τα δικαστήρια μπορούν να ανακαλέσουν τις άδειες οδήγησης των συζύγων, να εκδώσουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή να «παγώσουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ το δικαστήριο της Ιερουσαλήμ μπορεί να αποφασίσει ακόμα και την άμεση φυλάκιση του συζύγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή