Προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες σε πλατείες του Παρισιού

Προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες σε πλατείες του Παρισιού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την «εκδίωξη» των αυτοκινήτων από επτά εμβληματικές πλατείες των Παρισίων, μεταξύ τους εκείνες της Βαστίλλης και του Πανθέου, ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Στόχος του φιλόδοξου σχεδίου θα είναι η παράδοση των χώρων αυτών σε πεζούς και ποδηλάτες, καθώς και η ενίσχυση των χώρων πρασίνου. «Πεζοί και ποδηλάτες αποκτούν προτεραιότητα στις επτά πλατείες», ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό.

Το φιλόδοξο σχέδιο, όμως, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2019, απειλεί να προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα στους γύρω δρόμους των συνοικιών, καθώς οι συγκεκριμένες πλατείες αποτελούν σημαντικούς κόμβους, συνδέοντας μεγάλες οδικές αρτηρίες. Εκτός της Βαστίλλης και του Πανθέου, το σχέδιο αφορά επίσης την Πλατεία Ιταλίας, τη Μαντλέν, την Πλατεία Γαμβέτα, την Πλατεία Εθνους (Νασιόν) και την Πλατεία Εορτών (Πλας ντε Φετ).

«Οι νέοι άξονες θα προσφέρουν αίσθηση άνεσης στους πεζούς, συρρικνώνοντας τις αποστάσεις που αναγκάζονται σήμερα να διανύσουν για να αποφύγουν τα αυτοκίνητα και επιτρέποντας παράλληλα την “άμεση επαφή” του πολιτών με το Πάνθεον, τον ναό της Μαντλέν, τα χάλκινα αγάλματα της Νασιόν και τη στήλη της Βαστίλλης», είπε η κ. Ινταλγκό. Το σχέδιο της δημαρχίας προβλέπει επίσης την κατασκευή κρηνών πόσιμου νερού, μικρών σιντριβανιών, καθώς και την ενίσχυση της «παρουσίας πρασίνου». Σε κάποιες από τις πλατείες τα αυτοκίνητα θα παραμείνουν, αλλά με τον χώρο κίνησής του να έχει περιορισθεί σημαντικά και τη στάθμευσή τους να απαγορεύεται ρητά.

Επικρίσεις στα σχέδια της δημαρχίας άσκησε, όμως, η αντιπολίτευση, που χαρακτήρισε ανεπαρκή τον προϋπολογισμό των 35-40 εκατομμυρίων ευρώ. Τα μέλη του κόμματος των Οικολόγων στο δημοτικό συμβούλιο υπενθύμισαν, άλλωστε, ότι η ανακαίνιση της Πλατείας Δημοκρατίας κόστισε 24 εκατομμύρια ευρώ.

«Το σχέδιο δεν διαθέτει την αναγκαία πνοή. Αφορά ουσιαστικά τη διαπλάτυνση μερικών πεζοδρομίων, την αντικατάσταση γερασμένων υποδομών και την πρόσθεση ορισμένων νέων διαβάσεων για πεζούς και ποδηλάτες. Η παράταξή μας φοβάται ότι η ανακαίνιση αυτή θα διακρίνεται από προχειρότητα και ομοιομορφία, που δεν αρμόζει στην ιστορία των πλατειών αυτών», είπε η επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στο δημοτικό συμβούλιο Ναταλί Κοσιουσκό-Μορισέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή