Τουρκία: Διαψεύδει ο στρατός ότι ετοιμάζει πραξικόπημα για να εκδιώξει τον Ερντογάν

Τουρκία: Διαψεύδει ο στρατός ότι ετοιμάζει πραξικόπημα για να εκδιώξει τον Ερντογάν

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να κάνει πραξικόπημα για να εκδιώξει από την εξουσία τον ισλαμο-συντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση, όπως ανέφεραν ξένα ΜΜΕ.

"Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων", αναφέρει το γενικό επιτελείο του στρατού σε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet, η ανακοίνωση του στρατού αναφερόταν σε ισχυρισμούς για προετοιμασία πραξικοπήματος που έχουν διατυπώσει στρατιωτικοί οι οποίοι πρόσκεινται στον πρώην σύμμαχο και κατόπιν εχθρό του προέδρου Ερντογάν, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γκιουλέν διώκεται από το κράτος με την κατηγορία ότι διηύθυνε μια "παράλληλη" δομή μέσα στους κρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος, με σκοπό να ανατρέψει τον Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας, αρχικά ως πρωθυπουργός, από το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή