Την απέλαση του Αμπντεσλάμ δέχεται το Βέλγιο

Την απέλαση του Αμπντεσλάμ δέχεται το Βέλγιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές εξέφρασε, μέσω του συνηγόρου του, ο κρατούμενος στο Βέλγιο τρομοκράτης των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, την ώρα που οι βελγικές αρχές ανακοίνωναν την πραγματοποίηση νέας εφόδου στα βορειοδυτικά της χώρας. Αστυνομία και στρατιώτες εισέβαλαν χθες σε κτίσμα κοντά σε αυτοκινητόδρομο του Κουρτρέ στο βορειοδυτικό Βέλγιο, αναζητώντας στοιχεία για κύκλωμα ισλαμιστών τρομοκρατών.

Την ίδια ώρα, ο μοναδικός επιζών τρομοκράτης των επιθέσεων στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου, με 130 νεκρούς, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του: «Επιθυμώ να απελαθώ στη Γαλλία και να συνεργαστώ πλήρως με τις γαλλικές αρχές». Βέλγος εισαγγελέας επρόκειτο να μεταβεί εντός των επόμενων ωρών στις φυλακές της Μπριζ, όπου κρατείται ο Αμπντεσλάμ, για να συζητήσει μαζί του τις λεπτομέρειες της διαδικασίας απέλασης. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ερίκ βαν ντερ Σιπτ ανέφερε ότι η βελγική Δικαιοσύνη δεν διαφωνεί με τη μεταγωγή του Αμπντεσλάμ στη Γαλλία.

Ο Αμπντεσλάμ έχει συνδεθεί από τις Αρχές με τουλάχιστον δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας του μετρό και του αεροδρομίου των Βρυξελλών, τους Χαλίντ ελ Μπακραουί και Νατζίμ Λααχραουί. Η χθεσινή έφοδος στο Κουρτρέ έγινε στο πλαίσιο της έρευνας γύρω από νέο τρομοκρατικό σχέδιο, με στόχο τη Γαλλία και κύριο ύποπτο τον Γάλλο υπήκοο Ρεντά Κρικέτ, που έχει συλληφθεί και στον οποίο ασκήθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο 34χρονος Κρικέτ συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, ενώ έρευνα της αστυνομίας στο διαμέρισμά του αποκάλυψε κρυψώνα πολεμικών όπλων, πιστολιών και της εκρηκτικής ουσίας TATP. Ενας ακόμη Γάλλος υπήκοος, ο 32χρονος Ανίς Μπαχρί, συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, θεωρούμενος μέλος του δικτύου του Κρικέτ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή