Λευκός Οίκος: Καταστροφική η θέση του Τραμπ για τα πυρηνικά

Λευκός Οίκος: Καταστροφική η θέση του Τραμπ για τα πυρηνικά

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος έκρινε σήμερα «καταστροφική» την προοπτική χώρες όπως η Ιαπωνία να κατέχουν πυρηνικά όπλα, όπως πρότεινε το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο κορμός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα τα τελευταία 70 χρόνια επικεντρώνεται στην αποτροπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων» δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, στενός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον.

«Θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο μιας αλλαγής της θέσης (αυτής) και να αφήσουμε υπόνοιες ότι υποστηρίζουμε με κάποιο τρόπο τη διάδοση των πυρηνικών όπλων» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι θετικά προσκείμενος στο ενδεχόμενο η Ιαπωνία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να αμυνθεί εναντίον της Βόρειας Κορέας, ενώ εκτίμησε ότι το κόστος της αμερικανικής προστασίας είναι πολύ υψηλό.

« Θα ήταν καλύτερο εάν η Ιαπωνία προστάτευε τον εαυτό της εναντίον αυτού του τρελού στη Βόρεια Κορέα» είπε ο δισεκατομμυριούχος σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο από τους New York Times.

Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία εάν αυτές οι χώρες δεν αυξήσουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό που προβλέπεται για την ανάπτυξη των Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Ρόουντς υπενθύμισε ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα επωφελούνται από τη «βεβαιότητα» ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν να τις βοηθήσουν στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή