Ο Ομπάμα βάζει «στον πάγο» τον Ερντογάν

Ο Ομπάμα βάζει «στον πάγο» τον Ερντογάν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και ο κίνδυνος να πέσουν ραδιενεργά υλικά στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους κυριαρχούν στις διαβουλεύσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με ξένους ηγέτες στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πυρηνική Ασφάλεια, που άρχισε χθες τις εργασίες της στην Ουάσιγκτον. Περισσότεροι από 50 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στην τέταρτη και τελευταία σύνοδο αυτού του είδους, που διεξάγεται επί προεδρίας Ομπάμα. Ο Αμερικανός ηγέτης έθεσε το θέμα του περιορισμού των πυρηνικών όπλων και του ελέγχου των επικίνδυνων ραδιενεργών υλικών στο κέντρο της εξωτερικής του πολιτικής το 2009, με μια σημαντική ομιλία του στην Πράγα, όταν ανέλαβε και την πρωτοβουλία για τη Διεθνή Διάσκεψη Πυρηνικής Ασφάλειας.

Ρωσικό μποϊκοτάζ

Η φετινή Διάσκεψη σκιάζεται από την απουσία της Ρωσίας, μιας χώρας που μοιράζεται με τις ΗΠΑ το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δικαιολόγησε την απουσία της χώρας του επικαλούμενος την έλλειψη συνεργασίας, από πλευράς Ουάσιγκτον, για τον καθορισμό της ατζέντας της διάσκεψης. Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα απέδιδαν, ωστόσο, το ρωσικό μποϊκοτάζ στην επιδείνωση των σχέσεων Ομπάμα-Πούτιν, λόγω της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε και την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν Χίε, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής στην κορεατική χερσόνησο. Η Βόρεια Κορέα προκάλεσε ανησυχίες στους γείτονές της με τη δοκιμή πυρηνικής βόμβας τον περασμένο Ιανουάριο και την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τον αμέσως επόμενο μήνα. Μετά το τέλος της συνάντησης, οι τρεις ηγέτες δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για τη θωράκιση της ασφάλειας στην περιοχή έναντι των απειλών της Πιονγιάνγκ.

Στη συνάντηση των τριών ηγετών αναμενόταν να συζητηθεί και το ενδεχόμενο εγκατάστασης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, μια εξέλιξη που ανησυχεί το Πεκίνο. Τις κινεζικές ανησυχίες αναμενόταν να μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση των δύο ανδρών που είχε προγραμματισθεί επίσης για χθες. Ο Σι είναι ο μόνος εκ των 50 και πλέον ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο, για τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα εξοικονόμησε χρόνο για μια «πλήρη» διμερή συνάντηση κορυφής, στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης στον Λευκό Οίκο με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, σε μια συνάντηση που αναγγέλθηκε ως «σύντομη» στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακόμη περισσότερο… μινιμαλιστική ήταν η πολιτική του Λευκού Οίκου αναφορικά με τις συναντήσεις με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου. Παρά την εκφρασμένη βούληση του Τούρκου προέδρου για μια επίσημη συνάντηση κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην… τουρκική πρεσβεία.

Δήλωση Ερνεστ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα «θα καταφέρει να βρει τουλάχιστον λίγο χρόνο για κάποιου είδους συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, όσο θα βρίσκεται εδώ». Ανάλογη μεταχείριση θα έχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, τον οποίο επίσης θα συναντήσει ο κ. Μπάιντεν.

Στη διήμερη σύνοδο της Ουάσιγκτον σημαντική θέση κατέχει και ο προβληματισμός για την αποτροπή του ενδεχόμενου να αποκτήσει το Ισλαμικό Κράτος τη δυνατότητα να κατασκευάσει μια «βρώμικη βόμβα»- όρος που αναφέρεται όχι σε κανονική πυρηνική βόμβα, αλλά σε εκρηκτικό μηχανισμό πολύ μεγάλης ισχύος, που απελευθερώνει και ραδιενεργά υλικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή