O ΟΗΕ προειδοποιεί την Τουρκία

O ΟΗΕ προειδοποιεί την Τουρκία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΥΡΚΙΑ. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες την Τουρκία για καθημερινές απελάσεις προσφύγων προς τη Συρία, πρακτική που θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες αλλά και ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής λύσης, το οποίο βασίζεται στην αναγόρευση της Τουρκίας σε ασφαλή χώρα. Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε χθες να μην ξεκινήσει τη Δευτέρα, όπως έχει συμφωνηθεί, η επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, καθώς δεν έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα για τη μεταχείρισή τους από τις τουρκικές αρχές.

«Σχεδόν επί καθημερινής βάσης, οι τουρκικές αρχές μαζεύουν και απελαύνουν περίπου 100 Σύρους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά προς τη Συρία» ανέφερε χθες η Διεθνής Αμνηστία. «Αυτό συμβαίνει περίπου από τα μέσα Ιανουαρίου». «Οι μεγάλης κλίμακας απελάσεις Σύρων προσφύγων που έχουμε καταγράψει, καθιστούν σαφές το κεντρικό ελάττωμα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας» δήλωσε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Τζον Νταλχάιζεν. «Στη βιασύνη της να κλείσει συμφωνία, η Ε.Ε. αναγόρευσε την Τουρκία ασφαλή χώρα».

Η Τουρκία, που έχει υποδεχθεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία την τελευταία πενταετία, αρνείται ότι υποχρεώνει ανθρώπους να επιστρέφουν σε εμπόλεμες ζώνες. Ομως είναι γνωστή η επιδίωξη της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης φιλοξενίας προσφύγων στο εσωτερικό της Συρίας, σε αρμονία με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Αγκυρας.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου δεν αναφέρθηκε στο σκέλος της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προβλέπει μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες. «Η επιστροφή προσφύγων προς την Τουρκία δεν θα αυξήσει τον αριθμό προσφύγων στη χώρα μας, γιατί για κάθε έναν που θα επιστρέφει, ένας θα φεύγει προς την Ευρώπη», είπε ο Νταβούτογλου.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι περίπου 500 άτομα θα επαναπροωθηθούν προς την Τουρκία τη Δευτέρα, «εκτός αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής». Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θεωρεί ότι δεν πρέπει να επιστραφούν άνθρωποι από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία, αν πρώτα δεν εξασφαλισθεί ότι δεν θα επιστραφούν στη Συρία. «Η UNHCR ζητεί από τις χώρες που υπέγραψαν την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας να διασφαλίσουν πρώτα ότι έχουν τεθεί σε ισχύ όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες, πριν ξεκινήσουν οι επιστροφές» είπε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ. «Στην Τουρκία έχουμε ζητήσει πρόσβαση στους ανθρώπους που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούν όντως να τύχουν διεθνούς προστασίας και ότι δεν θα πέσουν θύματα παράνομης απέλασης». Η Φλέμινγκ ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για υποστήριξη προς την ελληνική υπηρεσία ασύλου, εφόσον απελάσεις χωρίς εξέταση αιτημάτων ασύλου είναι παράνομες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή