ΠΓΔΜ: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του αλβανικού κόμματος του Αλί Αχμέτι

ΠΓΔΜ: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του αλβανικού κόμματος του Αλί Αχμέτι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή τους υπέβαλαν όλοι οι υπουργοί του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, μετά την απόφαση του κόμματος αυτού να αποσύρει τους υπουργούς του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Συνολικά παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και έξι υπουργοί που προέρχονται από τις τάξεις του κόμματος του Αλί Αχμέτι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το DUI σημειώνει ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαρροή κατασκευασμένων τηλεφωνικών συνομιλιών και την αδυναμία των αρμόδιων οργάνων της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι το DUI με την απόφασή του να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, «διαμηνύει την ετοιμότητα του να αγωνιστεί κατά του κακού που ετοιμάζουν στους Αλβανούς διάφορα κέντρα που δεν θέλουν το καλό των Αλβανών, ούτε του κράτους και της περιοχής».

Τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσαν στο διαδίκτυο ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών του DUI, οι οποίες σύμφωνα με το κόμμα αυτό είναι κατασκευασμένες και αποσκοπούν να πλήξουν την ακεραιότητα στελεχών του κόμματος αυτού και να προκαλέσουν πολιτική ζημιά στο DUI.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η απόφαση του DUI για την παραίτηση των υπουργών του αποτελεί μία κίνηση τακτικής ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που δρομολογούνται για τις 5 Ιουνίου, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της συσπείρωσης του εκλογικού σώματός του.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του κόμματος του Αλί Αχμέτι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, ανέφερε ότι αυτό είναι εσωτερικό θέμα του DUI.

Η πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ ταλανίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση και το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα.

Τον Ιούλιο του 2015, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, η οποία όμως δεν καρποφόρησε, μετά και τη σχετική διαπίστωση εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας στην ΠΓΔΜ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εκλογές μετατέθηκαν για τις 5 Ιουνίου, ενώ η Βουλή της χώρας αναμένεται να διαλυθεί στις 7 Απριλίου, ώστε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το νομοθετικό σώμα πρέπει να διαλυθεί 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στα μέσα του Ιανουαρίου, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, η οποία έγινε και νόμος ο οποίος ορίζει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Στη θέση του Νίκολα Γκρούεφσκι ορίστηκε ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή