Σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας

Σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Εντονη κριτική άσκησε χθες η Κίνα στις ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Πεκίνου να δημιουργήσει ζώνη αποκλεισμού πτήσεων πάνω από τις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γουόρκ, χαρακτήρισε την πρόθεση αυτή της Κίνας ως «κίνηση αποσταθεροποίησης», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τέτοια ζώνη αποκλεισμού, όπως είχε πράξει όταν το Πεκίνο είχε κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας το 2013.

Την Πέμπτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Κίνας χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γουόρκ «φωνασκίες», ενώ χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, είπε ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν έχει τίποτα να κάνει με εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά αφορά αποκλειστικά την ασφάλεια του κινεζικού εναέριου χώρου.

«Οι πρώτοι που ανακήρυξαν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων δεν ήταν οι Κινέζοι, αλλά οι Αμερικανοί στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα το 1950 πάνω από την Κορέα» είπε ο κ. Χονγκ. Το 2013, η ζώνη αυτή πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας υποχρέωνε κάθε αεροσκάφος που διερχόταν από αυτή, να δίνει σχέδιο πτήσης στις κινεζικές αρχές.

Την προοπτική κήρυξης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από την Κίνα καταδίκασαν η Ιαπωνία αλλά και οι Φιλιππίνες. Διακύβευμα της αντιπαράθεσης αυτής είναι η κυριότητα ακατοίκητων βραχονησίδων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τις οποίες διεκδικούν το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Το Τόκιο από τη μεριά του, αν και απέχει από τις διεκδικήσεις αυτές, ανησυχεί για την ανανεωμένη προσπάθεια του Πεκίνου να επιβάλει την παρουσία του στον Ειρηνικό, μέσω της ενίσχυσης του κινεζικού στόλου, της κατασκευής αεροπλανοφόρων και υπερσύγχρονων υποβρυχίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή