Πρόταση για νέα ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας

Πρόταση για νέα ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Νέα «αστυνομική-στρατιωτική ευρωπαϊκή δύναμη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» πρότεινε ο υπουργός Αμυνας της Αυστρίας, Χανς-Πέτερ Ντοσκότσιλ, κατά τη χθεσινή συνάντηση υπουργών Αμυνας από τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Η ομάδα σκοπεύει να υποβάλει κοινή πρόταση για το θέμα αυτό στην Κομισιόν.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τις χώρες αυτές, είναι να κινητοποιηθούν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη «για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» και για τη «διευκόλυνση των απελάσεων». Οι υπουργοί διαπίστωσαν ότι «ο Frontex έχει αναλάβει έργο μεγαλύτερο από τις δυνάμεις του», ενώ ο πιθανός λόγος που ζητούν νέο ευρωπαϊκό Σώμα και όχι ενίσχυση του Frontex είναι για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που θέτει ο κανονισμός λειτουργίας του.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Οι υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι πεδίο δραστηριοποίησης της ευρωπαϊκής δύναμης θα είναι αρχικά η Ελλάδα και εν συνεχεία η Βουλγαρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με ροή προσφύγων. Ο Χανς-Πέτερ Ντοσκότσιλ υποστήριξε ότι στη συνάντηση είχε προσκληθεί η Ελλάδα, αλλά δεν έλαβε μέρος, ενώ δεν έλαβε μέρος ούτε η Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης προετοιμάζονται για νέο γύρο συνοριακών ελέγχων εν όψει του καλοκαιριού, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους παρά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Η υπουργός Εσωτερικών της Δανίας, Ιγκερ Στόιμπεργκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα θα παρατείνει την ισχύ των ελέγχων στα σύνορα με τη Γερμανία ώς τις αρχές Μαΐου. «Είναι απαραίτητο να παρατείνουμε τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να μη συγκεντρωθούν στη Δανία μεγάλες ομάδες προσφύγων και μεταναστών» είπε η Στόιμπεργκ. Η Δανία εισήγαγε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία μετά την απόφαση της Σουηδίας, στην οποία κατευθύνονταν πολλοί πρόσφυγες, να ζητεί έγγραφα ταυτότητας για όσους φθάνουν στη χώρα από τη Δανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή